Vladimíra Dvořáková: Prezident Miloš Zeman rád hraje šachy. Odrazilo se to i na jmenování vlády

20. prosinec 2021

Česká republika má od pátku novou vládu. Prezident Miloš Zeman jmenoval i přes neshody ve sporných otázkách kabinet premiéra Petra Fialy (ODS). Proč byla cesta ke jmenování tak složitá, když tomu po volbách po dlouhé době v historii zdánlivě nic nebránilo?

Situace byla skutečně po dlouhé době příznivá. Po volbách byla jasná koalice, jasná vůle vládnout, jasná většina 108 lidí. Zdánlivě tedy rychlému jmenování nové vlády nic nebránilo, přitakává v pořadu Jak to vidí... Vladimíra Dvořáková z Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT.

Bohužel do toho vstoupila nemoc prezidenta. Následující diskusi s jednotlivými ministry mu rovněž nelze vyčítat. Na druhé straně to ale není úplně obvyklé a celý proces jmenování vlády to zbytečně jen protáhlo.

Slabý článek ústavy

Miloš Zeman měl rovněž silné výhrady vůči jmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. Lze v tom vidět zájem prezidenta na zahraniční politice, za kterou ale zodpovídá vláda?

Čtěte také

Toto je skutečně nejslabší místo ústavy. Není to úplně vyjasněné, byť pořád platí, že ten, kdo nese odpovědnost, ten určuje linii. Není ale tajemstvím, že prezidentovy názory na zahraniční politiku jsou odlišné od názorů nové vlády.

Dá se to předpokládat z jeho dlouhodobé orientace na Východ a velmi výrazné orientace na Izrael. Na druhé straně vláda bude přinášet programové prohlášení a s ním předstupovat před Poslaneckou sněmovnu, kde má dostatečnou většinu.

Zeman zkoušel, kam může zajít

Vyjednávací strategii Petra Fialy hodnotí politoložka přinejmenším jako zajímavou. Můžeme také zvažovat, nakolik bylo uvažování Miloše Zemana dáno jeho láskou k šachům. Bezpochyby si ale vyjasňoval svoji pozici. Sondoval také, zda koalice bude soudržná a ustojí vzniklé povolební napětí. Zkoušel, kam až může zajít.

Čtěte také

Klíčové ale podle ní bylo vyjádření o kompetenční žalobě, kterou by posuzoval Ústavní soud. Pokud by rozhodnutí Ústavního soudu podpořilo premiéra, zúžil by se prostor pro Miloše Zemana jakýmkoli způsobem do vládnutí zasahovat.

Rozkoly uvnitř pětikoalice se ale dají předpokládat. Vládnout pěti stranám prostě nebude jednoduché, uzavírá Vladimíra Dvořáková na Dvojce.

Spustit audio

Související