Pavel Rychetský: Ani sebelepší ústava nám nepomůže. Záleží na lidech, kteří s ní nakládají

14. prosinec 2021

Kolečko rozhovorů prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministry v budoucí vládě oživilo debatu o ústavě. Opět. Jak ústavu vykládat? A potřebujeme její revizi nebo zpřesnění?

„Ústava je nejdůležitější dokument. Není-li ovšem ke kvalitní ústavě připojena i kvalitní reprezentace politiků, kteří jsou povinni ústavu interpretovat a aplikovat, tak nám ani sebelepší ústava nepomůže,“ říká v pořadu Jak to vidí… předseda ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Naše ústava není nedotknutelná. A je tu prostor, abychom v odborných kruzích vedli rozpravu o jejích případných úpravách. Ale na druhé straně je mnohem důležitější kultivace politiky, veřejného prostoru. Protože její text, ta písmenka v ní nejsou všemocná. Jsou naopak v rukách těch, kteří s ní nakládají.“

Inspirace v Německu

Přesto by v ní Rychetský například ve srovnání s německou ústavou něco změnil. Co přesně? Předseda ústavního soudu dává příklad s ústavními soudci. Němci mají ustanovení, že i když ústavnímu soudci vyprší mandát, musí zůstat ve funkci, dokud není na jeho místo jmenován nový soudce.

„Němci už v roce 1945 mysleli na to, že ústavní soud je důležitá instituce pro ochranu ústavnosti a lidských práv a svobod. A že nesmí dojít k tomu, že ji vyprázdněním politici zlikvidují. To je inspirace, která by pro naši zemi byla docela užitečná.“

Listina práv a svobod

Co by naopak Rychetský rozhodně neměnil je ústavní Listina základních práv a svobod. „Ta se podařila. A prokázala nejen životaschopnost, ale je i skvělým dokumentem pro ochranu jednotlivce a svobod,“ říká host Zity Senkové na Dvojce.

Spustit audio

Související