Pro mezilidské vztahy je zhoubná nezpůsobilost dialogu a naslouchání, soudí Pavel Rychetský

11. červen 2021

Právo je minimum morálky. Řekl to německý filozof Immanuel Kant a je to překvapivě jeden z oblíbených citátů předsedy Ústavního soudu ČR. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Čest je prý složitá otázka. „Každou pozitivní hodnotu spojuji s pokorou. To, co je zhoubné pro mezilidské vztahy, je nezpůsobilost dialogu a vzájemného naslouchání. Čest je spojená se vzájemnou úctou a schopností zbytečně se nenapadat a neurážet. Jsem si vědom toho, že nikdo není spravedlivý, nikdo nemůže říct, že se nedopustil nečestného skutku. Ale to souvisí s další otázkou, která se dotýká mé profese, a to je otázka pravdy.“

„Smí právník lhát? Jsou situace, kdy musí lhát? Je to zajímavé, protože právo počítá se lží jako s institutem, který je předepsaný. Žijeme ve zvláštním světě,“ myslí si Pavel Rychetský. 

Soudy nestojí o zbytečnou práci

„Věci, které by mezi dvěma válkami rozhodoval pan starosta, farář nebo řídící učitel, dnes rozhodují soudy. Zasahují už do oblastí, které si mají lidé umět vyřešit sami. Byly případy, kdy maturant dával soudu přezkoumat svoje zkoušky,“ kroutí hlavou.

„Není to u nás ještě tak katastrofální jako v Americe, kde, jak jsem zaslechl, podaly děti žalobu na svoje rodiče za to, že se jim narodily ošklivé. Soudní soustava je najednou zahlcena pro ni zcela neznámými problémy, a musí je řešit,“ uzavírá předseda Ústavního soudu ČR.

Co v soudnictví způsobila druhá světová válka? Proč společnost přenáší všechny svoje problémy na soudy? Jak jsme na tom s právem ve srovnání se zbytkem světa?

autoři: Tereza Kostková , mis

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.