„Velmistr E a ztracená šifra dokonalosti“. Ladislav Špaček u Haliny Pawlowské

Knihy provázely odborníka na etiketu od dětství. A poté, co skončilo jeho působení coby hradního mluvčího, se staly jeho profesním osudem. Napsal jich už skoro tři desítky.

Víc než deset let byl mluvčím prezidenta Václava Havla. Pak ze dne na den musel zcela přehodnotit svůj profesní život a rozhodl se zaměřit na to, co znal lépe než většina lidí v republice. Tak vznikl televizní seriál Etiketa a po něm i série knih na téma společenského chování. Dnes jich má Ladislav Špaček na kontě bezmála tři desítky.

Radši než číst cizí, píšu vlastní

Ke knihám má vřelý vztah už od dětství. Dnes jich už ale tolik nepřečte. Proč? Kdykoli si vezmu knihu a začnu číst, tak najednou po několika stránkách si řeknu: Počkej, chlapče, ty čteš cizí knihy? Proč radši nenapíšeš nějakou další svoji?“ směje se Ladislav Špaček.

„S knihami je to jako s léky. Na každého nepůsobí úplně stejně. Můžu si přečíst knihu, kterou jsem nadšen, dám ji přečíst druhému, a tomu neřekne nic. Nebo mi naopak doporučí jinou s tím, že je velice silná a dojemná, ale já ji budu číst a nebude mi připadat vůbec ničím zajímavá. Je to zvláštní,“ zamýšlí se na návštěvě u Haliny Pawlowské.

V čem byl Václav Havel pro Česko nenahraditelný? Která kniha ovlivnila životní nasměrování Ladislava Špačka? A co ho fascinuje na příběhu jeho prarodičů?

Pořad Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

Spustit audio

Související