Velikonoční menu
A máme pro vás i Velikonoční menu o kterém jsme vám povídali ve svátečním vysíláni. Možná poslouží jako inspirace i pro jiná "výjimečná" menu.
Carpacio z jehněčí svíčkové s bylinkovou krustou, ořechovým olejem, balsamikovým octem a parmasanem:
100g jehněčí svíčkové dobře odblaníme, potřeme hrubou mořskou solí, čerstvě mletým pepřem a olivovým olejem a necháme odpočinout alespoň dvě hodiny v lednici. Rozmarýn, šalvěj, bazalku a koriandr jemně usekáme. Na pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje a maso ze všech stran zprudka opečeme. Horké maso obalíme v bylinkách a po vychladnutí zabalíme do fólie a dáme ztuhnout asi na patnáct minut do mrazáku. Tence nakrájené maso rozložíme na talíř, pokapeme ořechovým olejem, balsamikovým octem a posypeme strouhaným parmazánem.
Ořechový olej si vyrobíme z vlašských ořechů, které nadrcené opražíme na olivovém oleji a poté slijeme do nádoby, ve které ho uchováme.( hodí se výborně třeba na saláty)
Pampeliškový salát s limetkovým dresingem a zahradními jahodami s čerstvě mletým pepřem:
hrst mladých pampeliškových listů ( nebo rucola salátu) dobře omyjeme a necháme okapat. Šťávu ze dvou limetek vyšleháme se lžící olivového oleje, osolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Přelijeme pampeliškové listy a ozdobíme nakrájenými jahodami.
Jarní polévka z kopřiv a mladé karotky:
lžíci másla rozpustíme a zamícháme se lžící hladké mouky, zalijeme třemi decilitry studeného mléka a důkladně rozšleháme. Přivedeme k varu a přidáme zeleninový bujon, nastrouhanou karotku a nasekané kopřivy. Ochutíme solí a zakysanou smetanou.
Salát z čerstvé zeleniny s kopřivami a olivovým dresingem:
hlávkový salát, tomaty, okurky, papriky upravíme omyté a okapané na talíř nebo mísu. Olivový olej vyšleháme s citrónovou šťávou a třeným česnekem do pěny. Kopřivy nasekáme na drobno, propláchneme horkou vodou a necháme na savém papíru oschnout. Salát přelijeme zálivkou a bohatě posypeme kopřivami.