Vbočený palec řeší nové typy operací. Večer můžete domů po svých, vysvětluje docent Rostislav Hromádka

14. duben 2023

Vbočený palec, problém, který trápí mnoho lidí. Palec se odchyluje od své původní osy a dotýká se téměř druhého prstu nohy. „Vzniká na základě vrozených dispozic, pak se přidávají další vlivy, třeba nošení bot,“ vysvětluje docent Rastislav Hromádka. Za posledních deset let nastal výrazný pokrok. Operace už neřeší jen vzhled, ale příčinu. A večer můžete domů.

„Téměř každý člověk má vrozenou dispozici pro určitý typ deformity přednoží. My jenom čekáme na zevní vlivy, jaká vada a kdy se projeví. Podle studií je výskyt vbočeného palce u dívek i chlapců v pubertě stejný. Po dvacátém roce života dominují ženy. Tím nejdůležitějším faktorem není nošení bot, ale zvyšující se hmotnost v těhotenství,“ říká docent Rastislav Hromádka z Ortopedické kliniky 1. LF UK a Fakultní nemocnice Motol.

Čím dříve se deformity řeší, tím lépe

Existuje pojem hallux valgus a hallux rigidus. V čem je rozdíl? „Valgus vidíte hned v počátcích, když se na nohu podíváte seshora, tak vidíte, jak se palec oddaluje. Je to méně nebezpečné než rigidus. Tam palec nemění osud, ale omezuje se u něj rozsah pohybu nahoru a dolů.“

Čím dříve se deformity řeší, tím lépe. Jak připomíná Rastislav Hromádka, ženy přijdou do ordinace, až když je to výrazně bolí. Jsou různé techniky, které vedou k odlehčení, například gelový špuntík, který se vkládá mezi palec a druhý prst.

Nové typy operací řeší příčinu

Když nepomůže fyzioterapie, musí nastoupit operace. Jedna z posluchaček byla na operaci před 16 lety, hallux má znovu a další operace se vzhledem k veliké bolesti bojí. Nastal nějaký pokrok? „Ano, dnes už používáme nové typy operací. Ale do praxe se dostávají pozvolna. Jsou založené na tom, že se změní opěrná funkce toho základního kloubu palce a tím pádem se ta deformita nevrací. Ty první operace neřešily příčinu.“

Operace se za posledních deset let výrazně změnily. „Jsou miniinvazivní postupy. Operace postihne méně měkké tkáně a tím pádem to méně bolí. Pacienta lze odoperovat v rámci jednodenní chirurgie. Výkon se provádí v analgosedaci a člověk může večer odejít. Sice s pooperační botou a berlemi, ale po svých,“ uzavírá docent Hromádka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.