Variace na koláče

Je libo něco sladkého ke kafíčku? Prosím, Recept na každou chuť uspokojí každého mlsouna. Vyzkoušejte některou z koláčových dobrot...

Čínský koláč

Suroviny: 15 dkg másla, 8 žloutků, 17 dkg cukru, 3 tabulky strouhané čokolády, 16 dkg neloupaných strouhaných mandlí, citronová kůra, hřebíčky, 6 dkg strouhanky, sníh z 8 bílků

Pracovní postup: 15 dkg másla umícháte s 8 žloutky, přidáte 17 dkg cukru, 3 tabulky strouhané čokolády, 16 dkg neloupaných strouhaných mandlí, trochu citronové kůry a hřebíčků, 6 dkg strouhanky a ke konci lehce přimícháte z 8 bílků sníh.

Upečete ve vymazané a vysypané formě - asi 1,5 hodiny. Upečený vychladlý koláč polijeme čokoládovou polevou a zdobíte mřížkami ze španělského dechu (do tuhého bílkového sněhu zašlehá se lehce najemno prosátý cukr - na 1 bílek 2 dkg cukru).

Meruňkový koláč

Suroviny: 18 dkg mouky, 14 dkg másla, 5 dkg cukru, 1/2 citronu, vanilka, 5 žloutků, meruňková zavařenina, sníh ze 6 bílků, 42 dkg cukru

Logo

Pracovní postup: Na vále se zpracuje těsto z mouky, másla, 5 dkg cukru, šťávy z poloviny citronu, vanilky a 5 žloutků. Dobře vypracované těsto se vyválí na 1 cm silně a upeče se ve vymazané a moukou vysypané dortové formě. Upečený koláč se potře meruňkovou zavařeninou, ušlehá se tuhý sníh ze 6 bílků, přidá se 42 dkg cukru, 2 lžíce meruňkové zavařeniny, lehce se promíchá a namaže na koláč. Pak dáme do trouby lehce osušit.

Polský koláč

Suroviny: 15 dkg másla, 3 žloutky, 10 dkg cukru, 3 dkg oloupaných mandlí, sníh ze 3 bílků, 14 dkg mouky

Pracovní postup: Utřeme máslo, žloutky, cukr a pak přidáme 3 dkg oloupaných strouhaných mandlí, tuhý sníh a mouku. Těsto pečeme v rozehřáté troubě ve vymazané a vysypané dortové formě. Upečený koláč potřeme marmeládou a posypeme strouhanými mandlemi.

Čokoládový koláč

Suroviny: Těsto: 10 dkg cukru, 7 žloutků, 10 dkg čokolády na vaření, 14 dkg mouky, sníh ze 7 bílků. Krém: 10 dkg strouhané čokolády, 1/4 litru šlehačky, 7 dkg cukru, 4 žloutky, vanilka, 1/8 l ušlehané šlehačky

Logo

Pracovní postup: Cukr utřeme se žloutky, přidáme strouhanou čokoládu (10 dkg) a mouku a nakonec sníh. Pečeme ve formě máslem vymazané a moukou vysypané. Upečený a zchladlý koláč přelijeme krémem. Krém: na mírném ohni mícháme 10 dkg strouhané čokolády, 1/4 litru šlehačky, cukr, žloutky a vanilku. Když krém zhoustne, odtáhneme ho a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme ještě 1/8 l ušlehané šlehačky.

Koláč s nádivkou

Suroviny: Těsto: 30 dkg hladké mouky, 10 dkg tuku, 2 lžíce cukru moučky, 1 vejce, mléko, 1 prášek do pečiva. Nádivka: 25 dkg tvarohu, 2 lžíce meruňkové zavařeniny, 1 žloutek, smetana, cukr podle chuti

Pracovní postup: Zpracujeme těsto z hladké mouky, másla nebo hery, cukru moučky, vejce, trochy mléka a prášku do pečiva. Necháme odležet a připravíme si nádivku smícháním tvarohu, meruňkové zavařeniny, žloutku, trošky smetany a cukru. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme a první polovinu přeneseme do vymazaného a vysypaného pekáče, potřeme nádivkou a zakryjeme druhou polovinou těsta. Potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme v rozehřáté troubě.