Válka na Ukrajině připomíná Řekům jejich vlastní tragický osud, ví spisovatelka Scarlett Wilková

31. květen 2022

Novinářka a spisovatelka Scarlett Wilková vydala svůj první román Až uvidíš moře. Proč jí uchvátil právě příběh řeckých válečných uprchlíků? Proč považuje za důležité zpracovávat příběhy pro Paměť národa? Jaké bylo její setkání se zpěvačkou Hanou Zagorovou, o které napsala knihu? Dozvíte se v záznamu rozhovoru.

„Přišlo mi zajímavé, jak málo lidí ví, jak se sem Řekové dostali. V Řecku byla v roce 1948 občanská válka. Lidé bojovali na straně komunistů, protože jim věřili, a válku prohráli. Socialistické země včetně tehdejšího Československa jim proto nabídly azyl. Mnozí rodiče  sem posílali děti už před jejím propuknutím, protože je chtěli uchránit před válkou,“ vypráví spisovatelka.

Scarlett Wilková: Až uvidíš moře

Paralela s válkou na Ukrajině

Řekové žijící tady prý prožívají válku na Ukrajině velmi silně. „Volala mi jedna ze starých řeckých dam a plakala, že by jí nikdy nenapadlo, že se to může opakovat. Jí samotnou maminka posadila do vlaku do naší země, když jí bylo 10 let. Neměla ani svou panenku, neuměla ani slovo česky. Pro ně je ta paralela s válkou na Ukrajině obrovská,“ uzavírá Scarlett Wilková.

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související