Václav Cílek: Zakladatele českého státu máme dva – Václava a Boleslava. Vůdčí silou ale byla Ludmila

30. září 2021

Jsou místa, která žijí v povědomí národa celá staletí. K takovým patří i Tetín, kde se nedávno uskutečnila národní pouť u příležitosti výročí smrti první české světice svaté Ludmily. Co by nám v současnosti měl říkat příběh zakladatelky přemyslovské dynastie?

Nerad bych sklouzl do teologického pábení. Faktem ale je, že začátek 10. století je jeden z rozhodujících okamžiků českých dějin, kdy Tetín vstoupil do své hvězdné hodiny, vyzdvihuje význam historického místa geolog a popularizátor vědy Václav Cílek.

Věčné téma českých dějin

Právě tehdy vtrhli do Panonské kotliny Maďaři a přerušili dálkové obchodní trasy. Jedna z nich vedla i přes Prahu, díky čemuž česká knížata bohatla. 

Čtěte také

Jenže se objevují dva bratři – Václav a Boleslav, mezi kterými došlo ke sporu, naprosto aktuálnímu, o charakteru vazalství k německé říši. A to je něco, co jde s námi celý středověk, celý novověk až po dnešek. Je to věčné téma českých dějin,“ vysvětluje host Zity Senkové.

Boleslav se snažil řešit problém vazalství založením samostatného českého království, bez ohledu na Václava, který byl více smírný a kompromisní, stejně jako byla Ludmila. Během doby, kdy v Německu probíhaly dynastické spory, ale Přemyslovci natolik zesílili, i díky příjmům z dálkového obchodu, že už přímé začlenění do německé říše prostě nebylo možné.

„A tak máme zakladatele dva. Václav s Ludmilou dávají českému národu spirituální a ochranitelský základ. Boleslav to provede jako voják, manažer a organizátor státoprávným způsobem.

Schopná manažerka

O svaté Ludmile, byť stála u zrodu české státnosti a křesťanské identity, toho ale z dobových pramenů příliš nevíme.

Čtěte také

Příběhy o tom, jak byla babičkou a učitelkou svatého Václava, to jsou barokní nánosy. Každopádně se zdá, že byla jednou z vůdčích sil, ne-li vůbec ta nejhlavnější síla v českém knížectví v rozhodující době. Byla to zároveň také velmi dobrá manažerka a politička,“ uzavírá Václav Cílek.

Další témata rozhovoru: identita národa; migrační vlny v pravěku; z čeho je složený lidský genom; nebezpečí spojené s olověnými broky; kontroverzní lov delfínů.

autoři: Zita Senková , Václav Cílek , opa
Spustit audio

Související