Úžasné životy: Jiří Šlitr podle Jiřího Suchého

10. duben 2022

„Ten vztah mezi námi byl opravdu zvláštní. My jsme dlouho nebyli kamarádi. My jsme byli spolupracovníci. Každý jsme si žili svůj život. Povahově jsme byli každý trošičku jiný,“ vypráví divadelník, hudebník a textař Jiří Suchý o svém profesním partnerovi Jiřím Šlitrovi, se kterým v roce 1959, ještě spolu s Ferdinandem Havlíkem, založili legendární divadlo Semafor.

„Vždycky jsem chtěl být dva. Voskovec a Werich tomu dali základy. Když mi bylo pět let, chodil jsem na Laurela a Hardyho a miloval jsem je. Takže ta dvojka byl ve mně jakýsi základ,“ vysvětluje zrození dvojice S+Š Jiří Suchý.

Jiří Šlitr

K jeho prvnímu setkání s Jiřím Šlitrem došlo v Redutě. „Začal tam chodit Miroslav Horníček a jednou přivedl zamlklého muže, který tam seděl a nic moc nemluvil.“ Šlitr tehdy Suchému navrhl, že by mu komponoval hudbu.

„Začal psát muziky na moje texty, někdy jsem napsal texty já na jeho hudbu, a tak vzniklo naše přátelství.“ Společně za svou kariéru složili přes tři sta písní, ke slavným hitům patří Honky tonky blues, Malé kotě, Pramínek vlasů nebo Včera neděle byla.

„Na jevišti jsme žili tajný život, o kterém diváci nevěděli. Obrovsky jsme se odbourávali. Děsně nás bavilo se před lidmi navzájem urážet a to byly někdy tvrdý kalibry,“ prozrazuje Suchý. Opravdu kamarádsky se prý ale se Šlitrem sblížil až rok před jeho smrtí.

Smích lidi zdobí i v dobách plných napětí

„My jsme nebyli politická satira, to jsme neuměli.  Ale nedělali jsme to, co si strana přála a do čeho nás nutila. Takže jsme si dělali svoje volovinky a to lidi potřebovali,“ vzpomíná Jiří Suchý na dobu po roce 1968 a na reakci svého kolegy, o kterém mluví jako o silném amerikanistovi.

Jiří Suchý a Jiří Šlitr

„Když přišla okupace a on viděl, co to udělalo s národem, jak lidi obelstili kolos ruské armády, byl nadšený a vrátila se mu důvěra v národ.“ Následné normalizace se už Jiří Šlitr nedožil. Zemřel v roce 1969.

„Vzpomínám na něj pořád. Strávili jsme spolu mnoho let ve zvláštním propojení tvorbou. Na to se nedá zapomenout. To, co jsme spolu udělali a jak jsme se nakonec sblížili, stojí za vzpomínky.“ V populárním divadle Semafor, které letos slaví 63 let existence, působí Jiří Suchý dodnes.

autoři: Lenka Nechvátalová , jht
Spustit audio

Související