Příběhy slavných: Jiří Šlitr

15. únor 2024

Vojenský nástěnkář, který úzkostlivě tajil vlastní dceru. Jaký byl tenhle donchuán, puntičkář, bonviván i nemluva? Poslechněte si v pětidílných Příbězích slavných. Účinkují Jiří Kalužný a Jan Bílek.

Narodil se 15. února 1924 v Zálesní Lhotě u Jilemnice. Tatínek hrál dobře na housle a maminka výborně na klavír. O zábavu nebyla doma nikdy nouze. Rychnovské gymnázium pro něho znamenalo hodně. Tam začal kreslit karikatury a založil orchestr. Pak šel studovat práva. Lehká múza totiž, podle rodičů, neznamenala žádné lehké živobytí.

Účinkují: Jiří Kalužný a Jan Bílek
Připravila: Marta Růžičková
Zvukový mistr: Jiří Václavíček
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno: v roce 2015 v brněnském studiu Českého rozhlasu

Šlitřík, Šlitrák, taky Rybín nebo Doktor Klavír, takové byly přezdívky skvělého muzikanta a výtvarníka Jiřího Šlitra. V 50. letech vyměnil civil za vojenskou uniformu a odjel do Milovic. Maloval nástěnky a poslední rok vojenské služby pracoval jako výtvarník Ústředního domu armády.

S + Š

Seznámil je v Redutě Miroslav Horníček. Psal se rok 1959 a obyvatelé české kotliny si pomalu začali zvykat na iniciály S + Š (Jiří Suchý a Jiří Šlitr). Jejich písničky milovali děti i dědečkové, zedníci i doktoři. Spolu vytvořili tvůrčí a hereckou dvojici, která ovlivnila hudbu a divadlo 60. let 20. století.

Před Semaforem stály fronty. Všichni chtěli vidět představení Člověk z půdy, Zuzana je sama doma a jazzovou operu Dobře placená procházka. Úspěch byl velký a následovaly i cesty do zahraničí. Nebylo jich málo.

Po sovětské okupaci v roce 1968 Jiří Šlitr ještě žil. Do konce života mu zbýval rok. Užíval si ho, včetně společnosti mladých slečen, kterým nemohl odolat. S jednou z nich měl dceru, kterou úzkostlivě tajil. Jiná se mu ale stala osudnou. Na Štěpána, 26. prosince 1969, zemřel spolu s ní v Praze na otravu svítiplynem.

autor: eh
Spustit audio