Doktor Klavír slaví 100. narozeniny. Připomeňte si velké výročí Jiřího Šlitra

Je několik dvojic, jejichž jména se člověku spojují téměř neoddělitelně. Suchý a Šlitr jsou nepochybně jednou z nich. Ačkoli dohromady tvoří jasnou značku, každý je stejně velká osobnost i sám o sobě. Ten druhý jmenovaný by letos v únoru oslavil sté narozeniny.

PROGRAM

Jiří Šlitr se před stoletím narodil v Zálesní Lhotě u Jilemnice. Nakonec ale zakotvil v hlavním městě, kde vystudoval Právnickou fakultu. Z ní mu zůstala výhradně přezdívka Doktor Klavír, se svým titulem se totiž vrhnul rovnou do světa hudby a výtvarné kultury. Když se pak v roce 1957 seznámil s Jiřím Suchým, bylo jasno – definitivně se zrodila zásadní postava hudební scény 60. let.

Tuto legendu na Vltavě připomeneme hned několika pořady. Víkendová příloha se vrátí k jeho rodišti a přinese vzpomínky přátel, tamních rodáků i s muzikantů. O den později pak nabídneme unikátní záznam hudební komedie Jonáš a tingl-tangl z divadla Semafor. Ve Hře pro pamětníky uslyšíte kromě hlavní dvojice taky Evu Pospíšilovou, Stanislava Navrátila a Karla Turnovského.

Na záznam z roku 1963 naváže premiérová Klapka s filmovými skladbami a vpředvečer stoletého výročí vysíláme premiérový Večer na téma. Pavel Klusák ho nazval Veverky ve větvích a ďábel z Vinohrad a přinese v něm jeho písně, záznamy z divadla, pěvecké výkony, dobové dokumenty, úvahy semaforologů a svědectví byvších členek Semaforu.

Že je Jiří Šlitr stoletý stále živý, se přesvědčte se vysílání Vltavy a taky tady na webu.

Klára Vičíková

Nejnovější články

Stránky