U koláčů mám raději olej než máslo. Další tipy a rady na kynuté těsto od porotkyně Míši Landové

8. srpen 2023

Je porotkyní v televizním pořadu o pečení a autorkou blogu a knih o sladkostech. Přesto ji, jak sama říká, pořád honí mlsná. „Mám ráda sladkou tečku po dobrém jídle.“ Proč se jí přezdívá Makronková královna? Považuje cukrářskou profesi za dřinu? Jaké trendy dnes panují v cukrařině a proč se na výsluní vrací zapomenuté dezerty jako indiánky nebo laskonky? Ovlivnil lidi televizní pořad o pečení? A může se na její kurzy přihlásit i naprostý laik?

„Sladké tečky mám ráda drobné, třeba vánoční cukroví. Ale když si chci upéct něco pro sebe, tak je to jednoznačně kynuté těsto. Dřív mi moc nechutnalo. Asi jsem se k němu projedla,“ myslí si Míša Landová.

Ze začátku byl prý asi zádrhel v tom, že nebyla schopná vypracovat těsto ručně. „Ale od té doby, co mám kuchyňský robot, je vše vyřešeno.“

Jaká jsou základní pravidla při přípravě kynutého těsta? „Nechám vzejít kvásek a pak ho přidávám do mouky. U kynutých koláčů mám raději olej než máslo a dávám žloutky, ne celá vejce.“

Základ úspěchu je nechat těsto dostatečně vykynout. Ale pozor na překynutí! „To je když těsto začne splaskávat. Občas pomůže opět ho propracovat a nechat znovu nakynout.“ Co když má ale člověk opačný problém a těsto nechce kynout? „Dávám ho do trouby maximálně na 30 stupňů, abych nezabila kvasnice,“ radí lektorka Míša Landová.

autoři: Tereza Bebarová , eh
Spustit audio

Související