Umět udělat makronky je výzva. Lidi fascinuje jejich výroba, říká food bloggerka Míša Landová
Je vášnivou cukrářskou bloggerkou, spisovatelkou a lektorkou cukrářských kurzů. Nově se ale Míša Landová stala i porotkyní soutěže Peče celá země. „Porotcování pro mě byla úplně nová zkušenost. Bála jsem se hodnocení, rozhodování, protože s každým dílem je to čím dál těžší.“ V rozhovoru s Terezou Kostkovou prozrazuje, co ji v soutěži překvapilo, proč jsou podle ní makronky malý zázrak a taky třeba co považuje za jedny z nejtěžších receptů.
I přesto, že je sama zkušenou cukrářkou, zažila v pořadu pár překvapení. „Cukrářský obor je široký a pořád se vyvíjí. Musím říct, že soutěžící byli velmi dobře připraveni a měli i různé suroviny, které nepoužívají ani profesionálové. Co se týče receptů, tak se dělal například španělský koláč a ten mě překvapil.“
Pečení mám v genech
„Já sama jsem se k pečení dostala až v dospělosti, i když z dětství jsem byla zvyklá, že se u nás peklo. Zřejmě to mám ale v genech. Můj pradědeček byl cukrář a měl cukrárnu. A moje babička mi celé dětství místo pohádek o té cukrárně vyprávěla. To povídání se mi moc líbilo a mám ho v sobě někde uložené.“
„Co mě ale hodně mrzí, je to, že se až na pár výjimek nedochovaly žádné recepty. Mám jednu starou bábovkovou formu a pár kousků nádobí, které v té cukrárně měli. Jinak se všechno rozdalo, prodalo...“
Míša Landová je mimo jiné také velkou milovnicí makronek. „Myslím, že makronky jsou pro lidi výzva. Meta, kterou chtějí pokořit. Lidi fascinuje jejich výroba. Nemyslím si, že by byly až tak náročné, ale je tam spousta proměnných, a když se člověk odchýlí, nemusí se povést,“ dodává v Blízkých setkáních.
Co v soutěži viděla úplně poprvé? Stalo se jí, že se jí někdy něco nepovedlo? Proč jsou makronky malý zázrak? Co jsou podle ní nejtěžší recepty?
Související
-
Proč potřebujeme makronku, když máme laskonku? ptá se známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková
Sjezdila a ochutnala celý svět. „V cukrařině máme být jako národ na co pyšní,“ prohlašuje světoznámá cukrářka v Blízkých setkáních.
-
Sama jsem překvapená, kam se ta moje řeka hrne, přiznává vítězka soutěže Peče celá země
Zvítězila v populární televizní soutěži a před ní se otevřela celá škála nových profesí. „Je to takové sci-fi. Je to těžké,“ ujišťuje Petra Burianová v Blízkých setkáních.
-
V kynutých koláčích jsme v Evropě naprostá špička, míní pekařka Veronika Vavrová
Na její ovocný kynutý koláč se denně stojí fronty. Proč zrovna na něj, se v Blízkých setkáních zeptala Tereza Kostková spolumajitelky vinohradského pekařství Kus koláče.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka