Triky štíhlých gurmánek? Mít v břichu jako v pokojíčku, radí výživová poradkyně

29. září 2023

Lze být gurmánem, užívat si jídlo, a přitom zůstat štíhlý? Na první pohled se to zdá být nemožné, opak je ale pravdou. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel. Která to jsou?

To nejdůležitější je nasytit se. Dát si zkrátka kvalitní jídlo, které tělu dodá všechno, co potřebuje, a uspokojí člověka na těle i na duši. „Zkrátka mít v břichu jako v pokojíčku. Díky tomu vás pak nebude honit mlsná a nebudete mít potřebu se neustále dojídat. Lépe si i uhlídáte porce, protože nebudete mít touhu pořád něco uzobávat,“ radí lektorka společnosti Stop obezitě Karolína Kamberská, která na stejné téma připravila přednášku na Den zdraví se STOBem.

Pomoct může i kreativita, zkoušení nových jídel a chutí. „Samozřejmě je ale třeba nad jídlem ze začátku trošku přemýšlet. Ono to potom člověku přejde do krve a už to dokáže intuitivně vyladit sám. Ne vždy je samozřejmě možné na jídlo se soustředit, když jíte někde v kantýně, ale o to víc si jídlo lze vychutnat doma, když si uvaříte zajímavou večeři,“ dodává autorka kuchařských bestsellerů.

Neškodný rituál

Vše se samozřejmě odvíjí od individuálního životního stylu a realita za představami mnohdy pokulhává.

Čtěte také

„Moje klientky často po příchodu domů z práce potřebují na chvilku vypnout. Uvaří si kafe, osladí si ho dvěma lžičkami cukru a snědí k tomu tatranku. Rituál je v pořádku, ale je dobré zapřemýšlet nad tím, jak ho udělat méně škodlivý. Proto třeba ženy učím zamilovat si zelený čaj a místo sušenky si dát domácí muffin, oslazený xylitolem.“

Mnozí by jistě namítli, že na pečení a vaření nemají při všem shonu žádný čas. Lektorka má ovšem radu i na toto. „Já třeba vím, že strávím hodně času brouzdáním na sociálních sítích. Takže najít si čas jde i v dnešní době, jen se musí chtít. Většina z nás zkrátka dává čas do věcí, kde to není zas tak úplně nutné a ani nás to nenaplňuje duševním blahem.“

Postní okno

A jak je to s přerušovaným půstem? „Přerušovaný půst je věc, na kterou je spousta názorů. Ze zkušeností kolem sebe ale vím, že to docela funguje. Se svými klientkami zkoušíme čtrnáctihodinové postní okno. Nevyhovuje to ale každému. Je to hodně individuální,“ doplňuje výživová poradkyně.

Spustit audio

Související