Žluté, želené, pruhované. Jak zpracovat cukety? A proč jsou vhodné i pro naše oči?
Mnozí pěstitelé řeší rok co rok otázku, jak zpracovat tunu cuket, která se jim urodila na zahrádce. Kuchař a pedagog Jiří Šedivý uklidňuje. „Cuketa je neuvěřitelná v tom, jak různorodě se dá zpracovat. Nasladko i naslano. Navíc je zdraví prospěšná.“ Kterou odrůdu je možné jíst zasyrova a která je vhodná do salátů? A jsou cukety opravdu jedovaté?
Cukety se řadí mezi nepravé bobule, a i když se běžně využívají spíše jako zelenina, botanicky jsou ovoce. „Zpracovávat by se měly mladé, křupavé cukety, které nejsou přerostlé. Pak se totiž dají zpracovávat i se slupkou, která obsahuje mnoho vitamínů a prospěšných látek,“ popisuje Jiří Šedivý ze SŠ gastronomie U Krbu a Institutu vzdělávání a poradenství České zemědělské univerzity.
Úleva pro oči
Cukety, kromě toho, že obsahují například draslík a vitamín C, jsou také bohatým zdrojem luteinu a živin, které jsou velice výhodné pro naše oči. „Cuketa je často přirovnávána k okurce, spolu jsou zaškatulkovány jako druhořadá zelenina, ale není to pravda. Cuketa je našemu zdraví velmi prospěšná.“
Považovaná je za antioxidant. Obsahuje minimální množství cukru. A díky své specifické chuti se dá kombinovat opravdu s lecčíms. Mladé cukety je možné jíst i zasyrova, zejména pruhovaná italská odrůda je vhodná do různých salátů. Ostatní cukety lze připravovat nasladko, naslano, smažit, péct, dusit i zapékat. „Hlavně různá sladká těsta s cuketovým podkladem jsou krásně vláčná a taková letní.“
Jedovatost cuket
A jak je to s jedovatostí cuket? „Cukety jsou skutečně toxické. Mohou způsobovat zvracení, průjem, bolesti břicha, závratě nebo mdloby. Týká se to ale jen cuket pěstovaných podomácku. Pokud pěstujete cuketu ze zakoupených vyšlechtěných semínek, nic takového nehrozí,“ uklidňuje pedagog.
Přesto je ale opatrnost namístě. „Cukety jsou k toxickému zamoření náchylné a mohou zhořknout, když rostlina projde určitým stresem, který mohou způsobit škůdci, postřik nebo sucho. Základní pravidlo proto zní: Hořké cukety nekonzumujeme, ale vyhazujeme.“
Související
-
Cuketa jako příloha k pečené kachně nebo kuřeti
Od grilování k přípravě cukety jako zelí. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Dýně a škůdci na okrasných rostlinách
Jak si připravit nejlepší sazenice dýní a cuket? Jak o ně pečovat? Které nové odrůdy vyzkoušet? Jak bojovat proti škůdcům na okrasných venkovních květinách?
-
Kuřecí prsa se středomořskou zeleninou. Recept Romana Pauluse na ratatouille za hubičku
Zní to exoticky, ale ratatouille můžete snadno připravit i ze surovin z Potravinové banky. A šéfkuchař Roman Paulus vám ve videu ukáže, jak je to snadné.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.