Tomáš Zima: Lidé v ordinaci někdy „rozumí“ medicíně lépe než lékaři

23. říjen 2018

Ministerstvo zdravotnictví připravuje „medicínskou kuchařku“, určenou jak zdravotníkům, tak i pacientům. Díky ní si budou moci ověřit správný postup léčby. Potřebuje něco takového české zdravotnictví?

„Problémem České republiky je nízká zdravotní gramotnost,“ myslí si rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Jednak se lidé u nás o své zdraví v minulosti málo zajímali, jednak je to tím, že na internetu je velké množství nesmyslných informací často spojených s reklamou na nějaký přípravek, který vás zaručeně zachrání.“

Čekárna ambulantní části nemocničního pavilonu v Kolíně

Lidé by měli podle Tomáše Zimy hledat informace na portálech ověřených odbornými společnostmi, ministerstvem zdravotnictví nebo zdravotními pojišťovnami.

„Řada lidí a zejména seniorů nemá jen jednu chorobu. A když máte více nemocí, musíte zvažovat více faktorů. Pokud vás bolí hlava nebo se cítíte unavený, může za tím být od běžného vyčerpání přes cukrovku, vysoký krevní tlak až po závažná onemocnění,“ upozorňuje Tomáš Zima na skutečnost, že hledat diagnózu na internetu může být často zavádějící.

Nemáte pravdu, pane doktore…

Někdy to vede i k tomu, že lidé „rozumí“ medicíně lépe než lékaři a nebojí se v ordinaci zpochybnit diagnózu nebo medikaci na základě toho, co si přečetli na internetu nebo co jim poradil někdo známý.

Chtěl bych apelovat na posluchače, aby důvěřovali svým lékařům a věřili tomu, že se pro pacienta snaží udělat maximum.
Tomáš Zima

Na druhou stranu ovšem Tomáš Zima zdůrazňuje, aby lidé nepodceňovali příznaky a obrátili se na praktického lékaře nebo specialistu. U řady nemocí, pokud se je podaří odhalit včas, je prognóza velmi dobrá.

Další témata: V Afghánistánu padl další český voják. Saúdská Arábie přiznala zabití novináře Džamála Chášukdžího. Kdo jsou kyberchondrici? Proč bychom se neměli bát očkování? Je legalizace marihuany cestou správným směrem? Jaký je odkaz října 1918 z dnešní perspektivy?

 

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související