Iva Holmerová: Zdravotnictví zažívá tolik kotrmelců. My ale potřebujeme jistotu a stabilitu

21. únor 2017

Nedostatek lékařů chce ministerstvo zdravotnictví řešit větším počtem studentů lékařských fakult. Podle gerontoložky je tady ale mnoho úskalí, navíc to není jediný recept.

„Jsou to nesmírně důležité plány. Ale nevím, jestli jsou dostačující,“ říká gerontoložka Iva Holmerová. Možná víc než lékaři odchází mimo naše území zdravotní sestry a další zdravotničtí pracovníci. V poslední době je navíc podle ní ve zdravotnictví až moc „kotrmelců“.

Nejasné kompetence

Připomíná třeba plány na zrušení geriatrického oboru. „Pro každého, i začínajícího lékaře je nesmírně důležitý alespoň pocit stability a jistoty celého systému. Jen tak se může plně soustředit na svou lékařskou práci,“ myslí si. Jsou tu ale ještě další problémy.

„Hodně činností lékařů se posouvá k víc administrativním úkonům. Taky mnoho sesterských činností vykonávají lékaři. Sestry zase potřebují víc pomocného personálu. Potřebovali bychom větší kvalifikovanost a kompetence. Ne jen na papíře, ale v praxi.“ Kdyby se vyjasnily kompetence, utichly by podle Holmerové i nářky kolem nedostatku lidí.

Otázka absolventů

Podle statistik ročně absolvuje 1050 mediků, jen 820 z nich má českou národnost. „Velmi důležitá je správná motivace mediků, aspekt úspěšnosti a taky tolik skloňované postgraduální vzdělávání lékařů.“

Jak se gerontoložka dívá na paliativní a hospicovou péči v ČR? Proč je pohyb (a třeba i tanec) tak důležitý v prevenci Alzheimerovy nemoci? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Iva Holmerová
Spustit audio