Tomáš Zima: Čím více kritizujeme, tím méně chodíme k volbám. To je paradox evropských voleb

4. duben 2019

Českým univerzitám vadí zkreslené a nepřesné zprávy o Evropské unii. Rozhodly se proto bojovat proti dezinformacím a vysvětlovat, v čem je pro Česko členství v EU důležité.

Lhaní a zneužívání lidí by mělo vadit každému slušnému člověku, nejen pokud jde o Evropskou unii,“ zdůrazňuje na úvod pořadu Jak to vidí Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, která se k iniciativě také připojuje a na začátek května plánuje v Brně debatu o významu Evropy pro naši civilizaci.

Kritizujeme, ale k volbám nechodíme

Vlajky členských států Evropské unie před budovou Evropské parlamentu ve Štrasburku

Neznamená to, že bychom měli jen pasivně sledovat, co se v Evropské unii děje, ale být hlavně aktivní. Paradoxem je, že volby do Evropského parlamentu mívají velmi nízkou účast nejen u nás, ale i jinde v Evropě. Je to takový demokratický deficit: Čím více něco kritizujeme, tím méně chodíme k volbám,“ konstatuje Tomáš Zima.

Volby jsou hlavním demokratickým nástrojem, jak upozornit na kritické momenty, jak projevit svoji vůli a mít v Evropě svoje zástupce, kteří budou hájit naše zájmy. Třeba v takových otázkách, jako je debata o konceptu ‚Superevropy‘, který prosazují Macron s Merkelovou, nebo naopak uchování současného stavu autonomních národních států.“

Média mluví hlavně o negativech

Proč Češi vědí tak málo o Evropské unii? Podle Tomáše Zimy nesou podíl viny politici, kteří evropskou problematiku neumějí občanům vysvětlit, ale také nevyvážené informace v médiích, která často vytrhávají věci z kontextu. A jako příklad uvádí nedávno schválenou směrnici o autorských právech.

V souvislosti s tím se hovoří o tom, že internet bude omezován, ale už se nehovoří o pozitivech – o lepším otevření prostoru pro vzdělávací instituce od základních škol až po univerzity a o prevenci zcizování autorských práv někoho jiného, ke kterému v elektronickém prostoru dochází velmi často,“ uzavírá Tomáš Zima.

Další témata rozhovoru: Je správné, že studenti místo školy stávkují proti změnám klimatu? Jakou má před sebou lidstvo energetickou budoucnost? Jak Univerzita Karlova bojuje proti plagiátorství? Jsou víceletá gymnázia přínosem v systému vzdělávání?

Spustit audio

Související