Tomáš Zima: Profesor Martin Kovář má právo obvinění z plagiátorství rozporovat

20. prosinec 2018

Tři doktorandi začátkem prosince obvinili profesora Martina Kováře z plagiátorství. Je podezření oprávněné? A jak v takových případech univerzitní etická komise postupuje?

Podle studentů Martin Kovář opisoval ve dvou publikacích od britského historika Barryho Cowarda, neuvedl ho ovšem jako zdroj. Uznávaný historik to už dříve odmítl. Podle etické komise univerzity ovšem existuje důvodné podezření, že se plagiátorství dopustil. Martin Kovář v reakci na obvinění rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odejde i z Filozofické fakulty, kde 15 let vedl Ústav světových dějin.

Čtěte také‚Důvodné podezření‘. Podle etické komise se profesor Martin Kovář mohl dopustit plagiátorství

„Nelíbí se mi, jak někteří novináři a kolegové dělají zkratkovitá rozhodnutí. Na civilizovaných univerzitách, jako je Heidelberg nebo Salamanka, se takovýto delikt vyšetřuje měsíce, někdy i rok a půl,“ vymezuje se proti rychlém odsouzení Tomáš Zima.

Vyšetřujme kvalifikovaně a bez emocí

Protistrana má podle něj právo na obhajobu. „Podnět přišel začátkem prosince a už čtyři hodiny poté se mě média ptala, jestli jsem dotyčného vyhodil. Svět je někdy zvrácený. Protistrana musí mít v civilizované společnosti právo podezření rozporovat,“ říká v pořadu Jak to vidí rektor univerzity s tím, že etická komise bude nyní oslovovat experty a dá prostor k vyjádření i Martinu Kovářovi.

„Všichni vždycky říkají, že jde o pravdu a že to není osobní a bez emocí. Tomu nikdy nevěřím,“ dodává Zima. „Jsem rád, že to vyšetřují příslušné komise. Ty musí případ kvalifikovaně a bez emocí posoudit a vynést verdikt,“ uzavírá s tím, že v nedávné kauze odebrání magisterského titulu bývalému studentovi Husitské teologické fakulty trval celý proces devět měsíců.

Další témata v rozhovoru: Proč Česko patří mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu na osobu a jak to změnit? Mělo by být školní stravování pro děti zdarma? Jaké změny potřebuje české školství? A v čem je unikátní nedávno otevřená výstava univerzitních a fakultních insignií Univerzity Karlovy?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související