Tomáš Zima: Plagiarismus se v akademickém světě považuje za jeden z nejhorších zločinů

10. červenec 2018

Ministryně Taťána Malá se na své tiskové konferenci obhajovala citační normou, která s jejím případem nesouvisí, a odvoláním na vedoucího a oponenta, kteří nemají šanci plagiát objevit. Pár hodin po konferenci rezignovala.

V pondělí 9. července 2018 odstoupila ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Učinila tak po obvinění z plagiátorství, kterého se měla dopustit v obou svých absolventských pracích. Ve funkci byla 13 dní. „Plagiarismus se v akademickém světě považuje za jeden z nejhorších zločinů,“ vysvětluje rektor UK Tomáš Zima.

„Je běžné, že ve vědecké práci uvádíte věty nebo části z jiných prací. Je ale vaší povinností i ctí uvést autora. Tady v obou pracích, jak na Mendelově univerzitě, tak na Panevropské univerzitě, nebo spíš soukromé škole, která má takto honosné jméno, byly pasáže převzaty metodou COPY-PASTE a nebyly citovány. A to je špatně.“

Jak se odhaluje plagiát

Malá se na své tiskové konferenci obhajovala tím, že práce prošly jak u vedoucího, tak i u oponenta. „V ČR vzniká ročně možná i víc než 10 000 kvalifikačních prací. Vy sám nemáte šanci rozpoznat shodu. Vy poznáte, že někdo plagiuje vás nebo vaše kolegy, které jste četl. A právě na to jsou antiplagiátorské systémy,“ vysvětluje Zima.

„Tyto systémy se taky různým způsobem vyvíjejí a jejich kvalita je různá. Nevím, co používají na Slovensku. Systém, který používáme my, odhaluje shodu, ne plagiát. A teprve pak je třeba se podívat, jestli je to řádně odcitováno,“ popisuje rektor UK.

Co je ve skutečnosti citační norma

Malá se také odvolávala na změněnou citační normu. „Státní norma uvádí, jakým způsobem citovat. To znamená, že má být za autorem čárka, pak má být dvojtečka, za publikací středník... Je to technická norma. Jde o formalizaci citace. Ne o to, že máte citovat. To je věc stará po staletí.“

autoři: vlk , Tomáš Zima , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.