Tomáš Baránek: Jak sbalit ženu? Dneska balím jen děti na dovolenou

4. srpen 2018

I mladý nesmělý chlapec může sbalit hezkou ženu. I takovou motivaci dával ve své knize spisovatel, publicista, nakladatel, jenž ale vystudoval matematickou informatiku. Dnes už se ale balení žen vyhýbá.

„Mé vztahy jsou stabilizované, mám rodinu, ženu a tři děti. Nicméně nebylo tomu tak vždy, měl jsem divočejší období, jehož bylo napsání knihy Jak sbalit ženu. Dneska bych ale spíš dával lekce, jak sbalit děti na dovolenou,“ říká Tomáš Baránek.

Jiří Hlaváč: Zasazení Ježíše do situace, kdy páchá trestný čin, je v rozporu s mým mravním založením

Ježíš znásilňuje muslimku ve hře Naše násilí a vaše násilí

Inscenaci chorvatského režiséra Olivera Frljiće Naše násilí a vaše násilí předem odsoudila katolická církev i politici v Polsku a v Rakousku. Takže podobné reakce se daly předjímat i u nás, soudí pedagog HAMU.

Zmíněná kniha vznikala jako výsledek autorova zdokonalování v seznamování a předvztahové komunikaci po mnoho let. Přesto o sobě spisovatel tvrdí, že byl nesmělý mládenec. I to ale prý nakonec vedlo k přehnání na druhé straně. „Zkušeností bylo moc a musely ven. Ale jak jsem začal se psaním, tak jsem potkal svou současnou ženu, která mě v tom povzbudila a dokonce mi s knížkou pomohla v tom, že asi třetinu nekompromisně proškrtala.“

„Je jednodušší napsat více textu než méně a práce na škrtání není to nejradostnější, také je fajn mít někoho, kdo vám řekne, že jste se rozkecal nebo se zamotáváte,“ dodává.

Vyznávat si lásku je podle Baránka důležité častěji, přesto je dobré využít alespoň některý ze svátků jako je den žen nebo svátek sv. Valentýna. „Když třeba dlouho váhám, tak si to vyberu jako datum, kdy udělat nějaký krok.“

Ještě před knihou Jak sbalit ženu napsal Baránek sbírku erotické poezie Bez uzdičky. I tu přitom použil při namlouvání své současné ženy. „Jedna z rad říká, že je důležité odlišit se tím, že něco děláte. Když jsem svou ženu potkal na postě, tak jsem ji velmi spontánně svou sbírku dal.“

„Základem každého kvalitního vztahu je přátelství. Je k tomu hezký příklad. Když k vám přijde na návštěvu kamarád a shodí vám věšák s kabáty, tak zareagujete, že to je v pořádku a zvednete to. Ve vztazích ale často kolem sebe vidíme, že na člověka, který by vám měl být nejbližší, se takto nechováte,“ říká spisovatel.

K přátelům se tedy chováme přátelsky a podobné by to mělo být i v partnerských vztazích.

autoři: Zbigniew Czendlik , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.