Termoska s klikacím nebo šroubovacím závěrem? Časopis dTest odhalil největší slabinu většiny výrobků

22. listopad 2019

Kvalitní termoska by neměla protékat, měla by udržet nápoj teplý a měla by se dát dobře čistit. Na to se v testech 18 výrobků zaměřil spotřebitelský časopis dTest.

Redakce časopisu dTest testovala 18 cestovních nerezových termosek. Ty na rozdíl od těch stolních mají menší objem, kompaktní tvar a pouze šroubovací nebo „klikací“ uzávěr. Právě v něm se skrývá jedna z největších slabin cestovních termosek.

Termoska

Zkouškou, při níž hodnotitelé obrátili uzavřené nádoby na deset minut dnem vzhůru, totiž neprošlo pět z testovaných výrobků. Spíš než typ uzávěru na tom ale má podíl nekvalitní zpracování konkrétní termosky.

Kdy rozhoduje uzávěr

„Oba uzávěry mohou fungovat dobře. Jde o to, jak je výrobek kvalitně sestavený,“ myslí si redaktor dTestu Tomáš Hajman. Typ uzávěru ale rozhodně hraje roli, pokud jde o čištění.

„Pokud si člověk dělá kávu nebo chuťově výrazný čaj, měl by si vybrat termosku, která nemá klikací, ale šroubovací uzávěr, který se lépe čistí,“ radí Hajman. „Také by si měl koupit termosku, která má širší hrdlo, protože se do něj kartáčem lépe dostane.“

Ta nejdražší byla třetí nejhorší

Cestovní termoska (ilustrační snímek)

Ty nejlepší testované výrobky zvládly uchovat nápoj dostatečně teplý i po 24 hodinách. Při pokojové teplotě klesla za tu dobu teplota vařící vody na 65 stupňů, která stále příjemně zahřeje.

Cenově se testované termosky pohybovaly v rozmezí 170–1300 korun. „Nejdražší termoska v testu skončila jako třetí nejhorší,“ poznamenává Hajman. Z hlediska poměru cena/kvalita by sám při nákupu volil zlatou střední cestu.

Výsledky dTestu

  • Nejlepší Stanley Classic Legendary – v ničem nezklamala, dobře uchovává teplotu, příjemně se obsluhuje, lze mýt v myčce, je kvalitně zpracovaná (uspěla i v pádových zkouškách)
  • Nejhorší McKinley 0,75 l – nedokáže uchovat teplotu dostatečně dlouho, protéká, zpracování není nejkvalitnější
Spustit audio

Související