Talent ve stínu velkého architekta. Osudové ženy: Claire Becková-Loosová

17. únor 2024

Třetí manželka o 34 let staršího architekta Adolfa Loose. Bilingvní spisovatelka, nadějná fotografka. Manželovi vzdorovala, ve svých pamětech mu ale vystavěla pomník. V dokudramatu účinkují Jiří Čapka, Václav Vašák, Kamila Trnková, Tereza Vilišová. Hovoří plzeňský publicista David Růžička.

Host: publicista David Růžička
Účinkují: Účinkují: Jiří Čapka, Václav Vašák, Kamila Trnková, Tereza Vilišová
Připravili: Milena Štráfeldová, Hynek Pekárek
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 4. 5. 2019

Claire Becková se narodila roku 1904 v Plzni do dobře situované měšťanské rodiny obchodníka Otto Becka. Adolf Loos byl už v době jejího dětství respektovaným architektem. Také proto si ho najal i otec Claire.

Když mezi Loosem a Claire přeskočila jiskra, bylo jí 24 a jemu 58 let. Její rodiče se sňatkem nesouhlasili. Nadaný umělec měl komplikovanou osobnost: někdy oslnivý společník sršící vtipem, jindy stárnoucí muž, stižený silnou nedoslýchavostí jako následek vyléčené syfilidy. Claire si ale nedala říct.

Lesk i bída manželství s velikánem

Architekt Adolf Loos

Doma brzy plnila i roli Loosovy sekretářky. Žili bohatý společenský život, hodně cestovali, aby získali nové investory pro Loosovy projekty. Neúspěšně. Finanční situace rodiny nebyla nijak radostná a manželství se po čtyřech letech rozpadlo.

Podle Loose byla na vině nevěra Claire. V rozvodovém řízení ale impulzivní a často zatrpklý a nerudný architekt vzal vinu na sebe a Claire se na oplátku vzdala výživného. Loos později prodělal několik mozkových příhod a ke konci života nikoho nepoznával. Zemřel bezmocný a osamělý.

Díky Claire se můžeme seznámit s Loosem intimněji než ze záznamu znalců, historiků i z jeho vlastních zápisků. Během společného života Claire slýchala jeho projevy citu, jeho opovržení, aforismy i příběhy. Měla stejně jako Loos báječný smysl pro humor. Svými vzpomínkami se jí povedlo Loose oživit.
historička umění Carrie Patersonová, z doslovu ke Claiřině vzpomínkové knize Adolf Loos – Privátní portrét

Zmařený talent

Claire se mezitím pokoušela v Praze uplatnit jako fotografka. Pocházela ale z židovské rodiny a nastupující nacismus pro ni a její blízké znamenal fatální hrozbu. Usilovala proto o vycestování do Jižní Ameriky, ale z Evropy se jí odjet nepodařilo.

Na začátku 40. let byla i s matkou internována v Terezíně. Odtud byla transportem převezena do lotyšské Rigy, kde byla v lednu 1942 ve věku 37 let zavražděna. Z její rodiny válku nepřežil téměř nikdo.

Z výstavy o manželce slavného Adolfa Looseho s názvem Klára Becková-Loosová, svědkyně jedné epochy v plzeňské Staré synagoze
autoři: Milena Štráfeldová , and
Spustit audio

Související