Sýrové variace

Zapomeňte pro jednou na starý dobrý "smažák" a vyzkoušejte lahodnost opravdu kvalitního sýra. Jemné nuance jeho chuti můžete objevovat v přírodním stavu, případně v kombinaci s dobrým vínem. Pokud byste jej chtěli naservírovat netradičně a zajímavě, vyzkoušejte některou ze sýrových jednohubek podle šéfkuchaře z restaurace U kastelána v Brně.

Sýr tvoří vynikající kombinaci s bylinkami a čerstvým salátem, kterého je teď na jaře dostatek. Jednoduše si připravíte křehký listový salát a na něj potom naaranžujete následující sýrové jednohubky.

1. variace: Měkký kozí sýr vytvarujeme do nočků a postupně ho naklademe na salát.

2. variace: Kozí sýr nebo sýr camembertového typu zabalíme do libové sušené šunky, jako je prosciutto nebo sušený špek. Sýrové závitky jemně opečeme na pánvi. Čím kvalitnější olej použijeme, tím samozřejmě lépe - ideální je olivový olej. Špek by měl být chřupavý, ale sýr vevnitř musí být jenom vlažný, nikoliv horký. Jakákoli tepelná úprava může sýr zničit, protože obsahuje zvláštní bílkovinu, která se při určité teplotě sráží, a bylo by škoda kvalitní sýr pokazit.

3. variace: Připravit můžete také pěnu ze sýru s modrou plísní uvnitř. Sýr rozmačkáme vidličkou a přidáme rozpuštěné máslo (jeho množství odpovídá asi 1/3 sýra). Ingredience vyšleháme do pěny. Můžete ji jemně ochutit koňakem nebo brandy. Sýr ve spojení s kvalitním alkoholem získá zajímavou a pikantní chuť.

Na závěr list salátu s naaranžovanými sýrovými jednohubkami můžete přelít zálivkou z kvalitního bílého vína a olivového oleje, posypat čerstvě nasekanými bylinkami a máte ideální osvěžující předkrm či hlavní chod.