Sváteční tabule? Lidi nejvíc trápí, jak nakrájet brambory a jak uvařit vejce natvrdo, usmívá se Roman Vaněk

15. prosinec 2023

Slavnostní vánoční atmosféru dotváří velkou měrou i svátečně prostřený stůl a slavnostně podávané pokrmy. Jak vykouzlit tu pravou atmosféru? Co by nemělo na svátečním stole chybět? Jak připravit chutný bramborový salát? A jaký fígl byste měli znát, abyste uvařili dokonalá vejce natvrdo?

Fenoménem české sváteční kuchyně je obložený chlebíček. „Koluje nám zkrátka v žilách. Křupavá kůrka veky a dokonale vyladěný salát si málokdo dokáže odpustit. Fantazii se ale v přípravě chlebíčků meze nekladou,“ říká popularizátor gastronomie a autor Sváteční kuchařky Roman Vaněk.

Dbát by se ovšem podle něj mělo na kvalitu vstupních potravin. „Vaříme-li z dobrých surovin, nemůže to nikdy dopadnout špatně. A platí to nejenom o Vánocích, ale i když připravujeme pohoštění na party nebo nedělní sváteční oběd.“

Hlavně pohoda

Jak konkrétně bude sváteční stůl vypadat, záleží ale na každém z nás. „Neexistuje žádná národní tradice, jsou to rodinné tradice, které jsou fluidní. Rozhodně by ale neměla chybět pohoda a pohled na ty, které máme rádi. U nás doma pak nechybí cukroví, babiččina polévka, bramborový salát a kapr, dělaný klasicky i podle Petra Voka. Skvěle ale bude fungovat i jiná sváteční polévka nebo jiná ryba, třeba losos.“

Čtěte také

Stejně variabilní je podle Vaňka i příprava bramborového salátu. „Paradoxně řadu lidí netrápí to, jestli udělat salát s majonézou nebo bez, ale to, jak uvařit správně brambory, jak je nakrájet, zda naložit zeleninu nebo jak uvařit vajíčko natvrdo. Všem těmto klíčovým problémům se v nové kuchařce věnuji,“ usmívá se šéf Pražského kulinářského institutu.

Vteřiny rozhodují

Při vaření vajec natvrdo dejte pozor. Příliš čerstvá vejce, tedy od 1 - 3 dnů od snášky, se totiž špatně loupou. Od pátého dne od snášky ale nebudete mít problém. Nezáleží, zda mají vejce před vařením pokojovou teplotu, ale to, že se připravují v páře. „Do rendlíku s trochou vody vložíte pařák na knedlíky, až začne voda klokotat, položíte na pařák vejce a pod pokličkou je v páře vaříte třináct minut. Potom vejce vyndáte a ihned je dáte na patnáct minut do co nejvíce studené vody. Přidat můžete i led. Vajíčka vám pak půjdou skvěle oloupat a budou dokonalá.“

Spustit audio

Související