Sváteční tabule? Lidi nejvíc trápí, jak nakrájet brambory a jak uvařit vejce natvrdo, usmívá se Roman Vaněk
Slavnostní vánoční atmosféru dotváří velkou měrou i svátečně prostřený stůl a slavnostně podávané pokrmy. Jak vykouzlit tu pravou atmosféru? Co by nemělo na svátečním stole chybět? Jak připravit chutný bramborový salát? A jaký fígl byste měli znát, abyste uvařili dokonalá vejce natvrdo?
Fenoménem české sváteční kuchyně je obložený chlebíček. „Koluje nám zkrátka v žilách. Křupavá kůrka veky a dokonale vyladěný salát si málokdo dokáže odpustit. Fantazii se ale v přípravě chlebíčků meze nekladou,“ říká popularizátor gastronomie a autor Sváteční kuchařky Roman Vaněk.
Dbát by se ovšem podle něj mělo na kvalitu vstupních potravin. „Vaříme-li z dobrých surovin, nemůže to nikdy dopadnout špatně. A platí to nejenom o Vánocích, ale i když připravujeme pohoštění na party nebo nedělní sváteční oběd.“
Hlavně pohoda
Jak konkrétně bude sváteční stůl vypadat, záleží ale na každém z nás. „Neexistuje žádná národní tradice, jsou to rodinné tradice, které jsou fluidní. Rozhodně by ale neměla chybět pohoda a pohled na ty, které máme rádi. U nás doma pak nechybí cukroví, babiččina polévka, bramborový salát a kapr, dělaný klasicky i podle Petra Voka. Skvěle ale bude fungovat i jiná sváteční polévka nebo jiná ryba, třeba losos.“
Čtěte také
Stejně variabilní je podle Vaňka i příprava bramborového salátu. „Paradoxně řadu lidí netrápí to, jestli udělat salát s majonézou nebo bez, ale to, jak uvařit správně brambory, jak je nakrájet, zda naložit zeleninu nebo jak uvařit vajíčko natvrdo. Všem těmto klíčovým problémům se v nové kuchařce věnuji,“ usmívá se šéf Pražského kulinářského institutu.
Vteřiny rozhodují
Při vaření vajec natvrdo dejte pozor. Příliš čerstvá vejce, tedy od 1 - 3 dnů od snášky, se totiž špatně loupou. Od pátého dne od snášky ale nebudete mít problém. Nezáleží, zda mají vejce před vařením pokojovou teplotu, ale to, že se připravují v páře. „Do rendlíku s trochou vody vložíte pařák na knedlíky, až začne voda klokotat, položíte na pařák vejce a pod pokličkou je v páře vaříte třináct minut. Potom vejce vyndáte a ihned je dáte na patnáct minut do co nejvíce studené vody. Přidat můžete i led. Vajíčka vám pak půjdou skvěle oloupat a budou dokonalá.“
Související
-
Chlebíček překonal všechny módní vlny. Jaký je ten tradiční český? A proč krájet veku ručně?
Chlebíček je tradiční česká pochoutka. Iva Klinderová patří k potomkům pana Zoufalého a chlebíčky nabízí ve firmě Lahůdky Zlatý kříž.
-
Bramborový salát. Pokrm, který měl smazat třídní rozdíly
Bramborový salát se smaženým kaprem dnes platí za tradiční český štědrovečerní pokrm. Nebylo tomu tak ale vždycky. Ještě před 2. světovou válkou bylo menu mnohem pestřejší.
-
Na otázku, co netradičního na vánoční tabuli, odpovídám: „Ježišmarjá a proč?!“ přiznává Roman Vaněk
„Kvůli bramborovému salátu u nás každý rok dojde k fenomenální hádce s mojí ženou,“ směje se odborník na gastronomii v Blízkých setkáních.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka