Studená okurková polévka s bazalkou a chilli
Okurky s bazalkou, podmáslím a chilli vás v horkých dnech spolehlivě osvěží.
Ingredience:
2 velké (nebo 3 střední) salátové okurky, nastrouhané (a nechte si plátky i na ozdobu)
2 až 3 lžíce olivového oleje
stroužek česneku, prolisovaný
červená chilli paprička, zbavená semínek a jemně nasekaná
400 ml podmáslí nebo bílého jogurtu
150 ml mléka (plno nebo polo) tučného
1 svazek bazalky
šťáva z 1 velkého citronu + 1 lžíce nastrouhané kůry
sůl a čerstvě mletý pepř
bageta k podávání
Příprava:
1. Zpěňte na olivovém oleji prolisovaný česnek a chilli papričku, stáhněte plamen na minimum a dvě minuty prohřívejte. Potom odstavte z ohně. Okurky omyjte, oloupejte, podélně rozřízněte a lžící odstraňte semínka. Já je tety neodstraňuji, rovnou po oloupání strouhám „na slzičky“. Bazalku omyjte a jemně nasekejte (pár lístků si ponechte na ozdobu).
2. Dužinu okurek nastrouhejte na jemném struhadle. Přilijte podmáslí a vmíchejte bylinky. Dochuťte citronovou šťávou, solí a nasekanou bazalkou. Přikryjte a dejte chladit.
Podávejte zakápnuté olejem s česnekem a chilli, ozdobte lístky bazalky a plátky okurky. Vhodné jsou k tomu křupavé opečené toasty nebo bageta.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.