Studená okurková polévka s bazalkou a chilli

Okurky s bazalkou, podmáslím a chilli vás v horkých dnech spolehlivě osvěží.

Ingredience:

2 velké (nebo 3 střední) salátové okurky, nastrouhané (a nechte si plátky i na ozdobu)
2 až 3 lžíce olivového oleje
stroužek česneku, prolisovaný
červená chilli paprička, zbavená semínek a jemně nasekaná
400 ml podmáslí nebo bílého jogurtu
150 ml mléka (plno nebo polo) tučného
1 svazek bazalky
šťáva z 1 velkého citronu + 1 lžíce nastrouhané kůry
sůl a čerstvě mletý pepř
bageta k podávání

Příprava:

1. Zpěňte na olivovém oleji prolisovaný česnek a chilli papričku, stáhněte plamen na minimum a dvě minuty prohřívejte. Potom odstavte z ohně. Okurky omyjte, oloupejte, podélně rozřízněte a lžící odstraňte semínka. Já je tety neodstraňuji, rovnou po oloupání strouhám „na slzičky“. Bazalku omyjte a jemně nasekejte (pár lístků si ponechte na ozdobu).

2. Dužinu okurek nastrouhejte na jemném struhadle. Přilijte podmáslí a vmíchejte bylinky. Dochuťte citronovou šťávou, solí a nasekanou bazalkou. Přikryjte a dejte chladit.

Podávejte zakápnuté olejem s česnekem a chilli, ozdobte lístky bazalky a plátky okurky. Vhodné jsou k tomu křupavé opečené toasty nebo bageta.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio