Největší filmové propadáky, průšvihy a zklamání roku 2017

29. prosinec 2017

Co letos opravdu hodně nevydělalo? A kteří dva čeští režiséři vybouchli?

Oproti objektivnímu komerčnímu (ne)úspěchu je dojem zklamání vždycky jen subjektivní. Proto vám přinášíme přehled Dana Černého ze dvou různých hledisek.

Největší finanční propadáky

Co letos hodně nevydělalo? Katastrofický snímek Geostorm (režie Dean Devlin) nebo špatně marketovaná fantasy Král Artuš: Legenda o meči (režie Guy Ritchie), která údajně nebyla špatná. Nevyšel ani restart série Mumie s Tomem Cruisem (režie Alex Kurtzman) anebo celovečerní film na základě kdysi úspěšného TV seriálu Pobřežní hlídka (režie Seth Gordon).

Propadák Velké čínské zdi (režie Čang I-mou), obří čínské koprodukce se Spojenými státy, nakonec snad může za to, že v následujících letech nebude komerční kino na rozdíl od všeho ostatního už jenom čínské a z Číny, jak si všichni mysleli.

Největší letošní zklamání

Subjektivně bych vyzdvihl projekty dvou režisérů, kteří rozhodně nejsou debutanty. Po strništi bos Jana Svěráka byl čtvrtý nejnavštěvovanější snímek roku 2017, v ČR vydělal 61 milionů korun. Přesto tenhle slepenec na námět podle předlohy Zdeňka Svěráka, tak trochu vykrádá tradici a poetiku, kterou Zdeněk Svěrák založil a jeho syn Jan celá léta úspěšně režíroval, ale najednou jako kdyby to zapomněl.

Totéž se stalo i v případě trilogie Jana Hřebejka Zahradnictví, které tak nějak mělo navázat na Pelíšky, ale nenavázalo na nic. Tímhle opulentním nekonečným dílem dokonce Jan Hřebejk ztratil svoje diváky.

I příští rok vás čekají miliony druhých, třetích a možná i čtvrtých dílů různých sérií. Třeba Mission: Impossible 6 (režie Christopher McQuarrie). Na nejhorší překlad názvu už teď aspiruje The Post / Akta Pentagon: Skrytá válka (režie Steven Spielberg), který bude nominovaný na Oscara.

autor: Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.