Stanislav Peleška radí - 3.11.

3. listopad 2010
Stanislav Peleška radí

POKOJOVKY II. - PŘEZIMOVACÍ NÁROKYVe 42. týdnu jsem upřesňoval průměrné nároky pokojovek v období přezimování, což je od listopadu do března. Přitom je potřebné přizpůsobit pokojovky nárokům buď na přímé oslunění a suchý vzduch nebo dodržování vysoké vzdušné vlhkosti. Uváděné dvě protichůdné skupiny se během léta běžně pěstují.

Přímé slunce a suchý vzduch můžeme dopřát stálezeleným i kvetoucím pokojovkám i v době zimního klidu. Nejčastěji to mohou být např. růžicovky (AEONIUM), nádutě neboli domácí ženšen (BRYOPHYLLUM), aloe stromovitá i ostatní, kaktusy (od ASTROPHYTUM, mamilárie, opuncie, echinopsisy až po lofofory (LOPHOPHORA a ASTROPHYTA, i ostatní), bugenvilea, tlustice (CRASSULA), dužnatky (ECHEVERIA), svícník (CEROPEGIA), kolopejky (KALANCHOE), gerbery, krvokvěty (HAEMANTHUS), rozchodníky (SEDUM), dávivec (JATROPHA), mučenka (PASSIFLORA), kokosovník (PHOENIX), moudy (PLECTRANTHUS), olovněnec (PLUMBAGO), granátovník, stapélie, poděnka (TRADESCANTIA) a další.

Vysokou vzdušnou vlhkost i ve správném teplotním přezimování potřebují např. toulitky (ANTHURIUM), sleziník (ASPLENIUM), žebrovnice (BLECHNUM), užovník (CALADIUM), katleja (CATLEYA), žumeny (CISSUS), kroton (CODIAEUM), dračinka (CODIAEUM), člunatec (CYMBIDIUM), stromobytec (DENDROBIUM), mucholapka (DIONAEA), fitonie, guzmánie, maranta, citlivka (MIMOSA), pepřovníky (PIPER), křídelnice (PTERIS), šeflery, šplhavnice (SCINDAPSUS), kykatka (TILLANDSIA), vandy (VANDA), věncovec (STEPANOTIS) a další.

růžicovka (AEONIUM) + dmuloret

Protože v tuto zimní dobu je podstatně menší světeplný přímý i rozptýlený příkon světla v celém ovzduší, musíme s tím počítat i při pěstování pokojovek. Vždyť slunce svítí polovinu letní doby a navíc je častěji zamlženo nebo zataženo mraky. Proto některé rostliny - i mezi pokojovkami - v tuto dobu nepříliš prospívají. O tom příště.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.