Kvetoucí jasmíny

25. leden 2012
Stanislav Peleška radí

Nejen zahradnické encyklopedie rostlin uvádějí dohromady přes 200 druhů jasmínů, nacházejících se v mírně teplých lesích Evropy, Asie i Afriky.

Ošetření zelené plochy

Jsou to stálezelené, poloopadavé i opadavé druhy, většinou se silně vonícími květy už v zimním, ale spíše v jarním růstovém a květném období.

Podobné se zlaticí (FORSYTHIA)

Vzhledově jsou kvetoucí keře jasmínů (JASMINUM) velmi podobné u nás běžným zlaticím (nesprávně nazývaným "zlatým dešťům"), důležitým rozdílem je doba jejich kvetení: zlatice kvetou v březnu až dubnu, růst mají vznosný, kůru hnědavou, ale jasmíny kvetou už od měsíce listopadu a kvítky opakovaně rozkvétají až do konce března.

Kvetoucí jasmín pravý (převislý keř)

Jasmíny v naší přírodě

V parcích, zahradách i ve volné přírodě nejsou jasmíny příliš časté. Někdy to bývá druh růžovokvětý (J. BEESIANUM), křovitý (J. FRUCTICANS) nebo druh perský (J. SAMBAC). Ostatní druhy mají různě veliké květy bílé až žluté barvy, jsou pěstovány jenom specialisty nebo komerčními zahradníky.

Jasmín pravý neboli nahokvětý

Pěstitelsky nenáročný, dostatečně odolný, dobře se rozrůstající a ochotně kvetoucí je druh jasmín pravý neboli nahokvětý (JASMINUM NUDIFLORUM). Na průměrné zahradní půdě středně propustné prorůstá jen do hloubky 10 - 15 cm, letní přírůstky výhonů jsou i přes půlmetr, dobře se rozvětvují, svěšují se i přes oplocení a zakládají velké množství květných pupenů. Převěšující se výhony ochotně znovu zakořeňují i v mělké vrstvě listů i zeminy.

Neobvyklá doba kvetení

Listy celého keře tohoto jasmínového keře opadají koncem listopadu a na těchto četných výhonech a větévkách po celou zimu opakovaně rozkvétají pupeny do otevřených žlutých květů. Jen málo voní, asi protože nepotřebují v tuto dobu lákat hmyz. Zmrznou-li otevřené žluté květy a opadají, v krátké době rozkvetou pupeny další: až do konce března. Rozsazovat se dají výhony s novými kořínky v kteroukoliv dobu.

Jasmín pravý (JASMINUM NUDIFLORUM) neboli nahokvětý v zimě
autor: Stanislav Peleška
Spustit audio