Stanislav Peleška radí - 2.6.

2. červen 2010
Stanislav Peleška radí

KVETOUCÍ KATALPA A PAULOVNIEDokvétají nám keře šeříků, skalníků, wajgélií, zákuly (Kerria) a mnohé další, většinou jde o nízké keřovité tvary. Nad nimi kralují kaštany, správně jírovce maďaly, akáty, brzy začnou kvést a vonět lípy.

A mezi nimi další krasavci mezi stromy jsou katalpy a paulovnie:

KATALPA TRUBAČOVITÁ (Catalpa bignonioidea)
kvete v tuto pozdně jarní a raně letní dobu bělavými květy se žluto-fialovými skvrnami ve vzpřímených latách a po opylení bývá na stromech hodně štíhlých lusek o délce až 30 cm s jakoby fazolovitými semeny. Ty jsou vhodné k výsevu.

PAULOVNIE PLSTNATÁ (Paulownia tomentosa)
se světle fialovými hrozny vonných květů až o čtvrtmetrové délce (byla nazvána po velkokněžně Anně Pavlové, dceři ruského cara Pavla I. 1795 - 1865). Původní stromy jsou z východní Asie, u nás se pěstují v několika parcích v teplejších oblastexch jižní Moravy, ale také třeba v Praze na náměstí u stanice metra Anděl na Smíchově nebo jednotlivě u nás.

Paulovnie plstnatá (Paulownia tomentosa)

Obě dřeviny jou dostatečně odolné k mrazu, jen výjimečně je mohou postihnout pozdní jarní mrazíky.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.