Správná pizza? „To je ta neapolská, protože tam se narodila,“ vysvětluje italský šéfkuchař Emanuele Ridi
Italská kuchyně používá při vaření víno. „Bílé i červené. A dobré. Jídlo zkazíte, když tam dáte krabicák,“ směje se šéfkuchař. Co je podle něj ta pravá a správná pizza? Jak se dostal k vaření? Proč říká, že se narodil mezi potravinami? Mají vaření v rodině? A které jídlo má on sám nejraději?
„Já dělám tu neapolskou a současnou, aby to nezatěžovalo žaludek. Do té moderní se dává tzv. rychlý kvásek, který se tvoří jeden až dva dny dopředu. Pak se spojí s novým těstem a nechá se ještě jeden den ležet v lednici. Je to o dost lepší na trávení,“ vysvětluje Emanuele Ridi.
Tlusté, nebo tenké těsto? „Musí mít zvýšený a širší okraj. Tenčí na prostředku, ale ne jako papír. Naducaná buchta, to je „amerika“. Okolo Říma a Toskánska se dělají tenčí a křupavé pizzy. Ale správná pizza je ta neapolská, protože tam se narodila.“
Co říká jako šéfkuchař na diety? „Nemůžete jen jíst, musíte taky sportovat.“ Vzpomíná, že když tančil ve StarDance, neměl s váhou žádný problém. „Tréninky byly tvrdé. Tenkrát jste mohli sníst celou čokoládu a druhý den jste vážili o půl kila míň! Dnes už ale netančím vůbec. Tak trochu s talířem po kuchyni,“ usmívá se Emanuele Ridi v Blízkých setkáních z Radiocafé Vinohradská 12.
Související
-
Víte, že to sleduje jeden a půl miliónu diváků, říká hvězdný pár o StarDance
Lucie Hunčárová a Emanuele Ridi spolu prožili nádherné a intenzivní období, kdy se chystali na vystoupení ve StarDance. A tohle období si prodloužili jako pár i v životě.
-
Na talíři se ukáže, co jsi za člověka. Osobnost je v jídle určitě skrytá, míní Zdeněk Pohlreich
„Já už jsem takový emeritní kuchař. Nevařím a nechybí mi to. Užil jsem si toho dost. Mám rád to prostředí, ale že bych chtěl být v kuchyni od rána do večera, to ne,“ říká.
-
Víte, jak připravit správná míchaná vejce? Jak na to radí kuchař Filip Sajler
Zdá se vám, že udělat míchaná vajíčka je něco rychlého a jednoduchého? „Naopak, je to velká věda,“ ujišťuje kuchař, známý z televizního pořadu Kluci v akci.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.