Správná pizza? „To je ta neapolská, protože tam se narodila,“ vysvětluje italský šéfkuchař Emanuele Ridi

4. leden 2024

Italská kuchyně používá při vaření víno. „Bílé i červené. A dobré. Jídlo zkazíte, když tam dáte krabicák,“ směje se šéfkuchař. Co je podle něj ta pravá a správná pizza? Jak se dostal k vaření? Proč říká, že se narodil mezi potravinami? Mají vaření v rodině? A které jídlo má on sám nejraději?

„Já dělám tu neapolskou a současnou, aby to nezatěžovalo žaludek. Do té moderní se dává tzv. rychlý kvásek, který se tvoří jeden až dva dny dopředu. Pak se spojí s novým těstem a nechá se ještě jeden den ležet v lednici. Je to o dost lepší na trávení,“ vysvětluje Emanuele Ridi.

Tlusté, nebo tenké těsto? „Musí mít zvýšený a širší okraj. Tenčí na prostředku, ale ne jako papír. Naducaná buchta, to je „amerika“. Okolo Říma a Toskánska se dělají tenčí a křupavé pizzy. Ale správná pizza je ta neapolská, protože tam se narodila.“

Co říká jako šéfkuchař na diety? „Nemůžete jen jíst, musíte taky sportovat.“ Vzpomíná, že když tančil ve StarDance, neměl s váhou žádný problém. „Tréninky byly tvrdé. Tenkrát jste mohli sníst celou čokoládu a druhý den jste vážili o půl kila míň! Dnes už ale netančím vůbec. Tak trochu s talířem po kuchyni,“ usmívá se Emanuele Ridi v Blízkých setkáních z Radiocafé Vinohradská 12.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související