Špekové knedlíky

V Sobotní kuchařce se Světlanou Lavičkovou jsme vařili spěkové knedlíky. Na našich internetových stránkách přinášíme recept na jejich přípravu:

Suroviny:
uzené maso 200 g
slanina bez kůže 45 g
žemle-veka 400 g
mouka hrubá 120 g
sůl 10 g (1 káv.lžička)
vajíčka 2 ks
pepř mletý 0,5 g špetka
muškátový květ 0,5 g špetka
mléko 0,3 l
cibulka
sádlo 100-150 g
cibule 100-150g

Logo

Výrobní postup:
Uzené maso uvaříme do měkka a se slaninou nakrájíme na drobné kostičky, vložíme do pekáče nebo kastrolu, necháme v troubě částečně osmahnout, přidáme žemli nakrájenou na kostičky a společně za občasného promíchání necháme osmažit do světlé nazlátlé barvy.
Z mouky, trochu soli, vajec, koření a mléka smíchámé řidší hladké těstíčko. Do těstíčka zamícháme opražené uzené maso se slaninou a žemlí a vzniklou hmotu necháme chvíli přikrytou.
Z těsta tvarujeme kulaté knedlíky (3 ks na porci), vkládáme do vařící vody a vaříme 10-12 min.
Hotové knedlíky propícháme vidličkou nebo špejlí.
Na sádle osmažíme do světlé zlatavé barvy cibulku nakrájenou na kolečka.
Při podávání knedlíky rozkrojíme na polovinu a přelijeme sádlem s osmaženou cibulkou.
Podáváme s kyselým zelím.

autor: lup