Someliér Ivo Dvořák: Ochutnávat učíme i děti. Místo vína pijí šťávu z limetky a pomeranče

9. září 2022

„Víno vám nabídne všechny zážitky,“ tvrdí someliér Ivo Dvořák na Dvojce. „Lze ochutnat, přivonět, dokonce poslouchat. A víno si můžete i osahat.“ Degustovat se mohou spolu se someliérem učit už i děti. Poslechněte si, jak chutná víno, které se našlo při nálezu Relikviáře svatého Maura. Co dělá soudní znalec vína? A jakou chuť mělo tři sta let staré portské? Dá se ochutnat i víno, které je zavřené v láhvi?

„Hmat máme spojený s konečky prstů. Ale receptory jsou všude. Po celém těle. Včetně úst,“ vysvětluje someliér Ivo Dvořák, jak se dá víno osahat. Ale jak se naučit víno ohmatávat? 

„Když se napijete, cítíte, jestli je víno teplé, nebo studené. Cítíte, jestli je perlivé, šumivé, nebo tiché. Jestli je tělnaté, nebo hladké,“ nabízí moderátorce Tereze Kostkové návod k degustaci. „Bez hmatu bychom víno nemohli ochutnávat.“ 

Víno ochutnat pohmatem

Dvořák říká, že víno se dá vychutnávat dokonce šesti smysly, i když smyslů máme jen pět. „O víně se dá i přemýšlet,“ přibližuje someliér. K tomu je podle něj potřeba intuice a zkušenost. „Učíme lidi, že víno mohou k něčemu i přirovnat.“

Degustovat se mohou učit už i děti. Nepijí víno, ale odborníci je učí tříbit si chutě na ovocných džusech. „Je to hravé, děti musí poznat, jestli je to džus z limetky, pomeranče nebo jablka,“ popisuje vinařskou výuku pro nejmenší.

autoři: Tereza Kostková , juk
Spustit audio

Související