Nejstarší kulturní rostlina a nejzdravější ovoce? Expedice za vínem
Jak za dávných časů probíhalo vinobraní? Jaký je rozdíl mezi českými a moravskými vinařskými podoblastmi a kolik jich je? Jak se liší biovíno od vína konvenčního? A jak poznat to dobré a kvalitní?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny pěstované člověkem. Prapůvodní formy byly rozšířené již před 130 miliony lety a jejich pravlastí bylo pravděpodobně Zakavkazsko a Střední Asie.
Už tehdy se vědělo, že z rostliny révy vinné se dá využít spousta složek. Nejen listy, ale i plody. A to jak na jídlo, tak na pití po fermentaci, ale i v sušené podobě jako tzv. rozinky.
Superpotravina
Hroznové víno patří mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce vůbec. Podporuje imunitu, snižuje cholesterol, prospívá při únavě, nervozitě a depresích, posiluje nervy a srdce a působí příznivě jak na střevní mikroflóru, tak na zuby a dásně.
Je dokázáno, že lidé žijící v oblasti Středozemního moře vděčí za svoje pevné zdraví právě hroznovému vínu. A není divu. Bobule hroznového vína jsou hotovou zásobárnou vitamínů a minerálů. Vláknina z hroznové slupky navíc trochu zpomalí jejich vstřebávání a prodlouží energizující a také antioxidační účinek.
Naši předkové věděli, že víno ve všech podobách je dobré, proto se o něm zpívá v lidových písních. A proto je dodneška právě víno vyhledávaným zdrojem energie a potěšení.
Expedice s odborníky
Expedici za vínem povedou ředitel Národního ústavu Lidové kultury PhDr. Martin Šimša, správce vinic ČZU v Mělníku Ing. Štěpán Weitosch, předseda Cechu českých vinařů ing. Stanislav Rudolfský, enolog a vinař z Vinum Moravicum Bzenec Ing. Jan Bezchleb a vinař a největší biopěstitel vína u nás Ing.Petr Marcinčák z Mikulova.
Související
-
Jak se správně víno degustuje? Videonávod od nejlepšího sommeliéra ČR
Degustovat se skutečně můžete naučit. Je to věc cviku. Ale být sommeliérem vyžaduje něco víc: Musíte člověku převyprávět příběh vína. Tvrdí to alespoň Ivo Dvořák.
-
Naše vinařská odrůdová oblast je až přebujelá, říká gastronovinářka. Kam za kvalitním vínem?
Víte, co jsou biodynamická vína? A jak chutnají vína v Tunisku nebo Maroku? A že to jde dobře i bez „otisku vinaře“?
-
Bohemia Sekt: Jak komunisti znárodnili nápoj šlechty
Nejoblíbenější české šumivé víno se vyrábí v bývalém pivovaru. Za rozvojem jeho výroby stálo znárodnění moravského sklípku jednoho francouzského rodáka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.