Nejstarší kulturní rostlina a nejzdravější ovoce? Expedice za vínem

11. září 2021

Jak za dávných časů probíhalo vinobraní? Jaký je rozdíl mezi českými a moravskými vinařskými podoblastmi a kolik jich je? Jak se liší biovíno od vína konvenčního? A jak poznat to dobré a kvalitní?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny pěstované člověkem. Prapůvodní formy byly rozšířené již před 130 miliony lety a jejich pravlastí bylo pravděpodobně Zakavkazsko a Střední Asie.

Už tehdy se vědělo, že z rostliny révy vinné se dá využít spousta složek. Nejen listy, ale i plody. A to jak na jídlo, tak na pití po fermentaci, ale i v sušené podobě jako tzv. rozinky.

Superpotravina

Hroznové víno patří mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce vůbec. Podporuje imunitu, snižuje cholesterol, prospívá při únavě, nervozitě a depresích, posiluje nervy a srdce a působí příznivě jak na střevní mikroflóru, tak na zuby a dásně.

Vinohrad

Je dokázáno, že lidé žijící v oblasti Středozemního moře vděčí za svoje pevné zdraví právě hroznovému vínu. A není divu. Bobule hroznového vína jsou hotovou zásobárnou vitamínů a minerálů. Vláknina z hroznové slupky navíc trochu zpomalí jejich vstřebávání a prodlouží energizující a také antioxidační účinek.

Naši předkové věděli, že víno ve všech podobách je dobré, proto se o něm zpívá v lidových písních. A proto je dodneška právě víno vyhledávaným zdrojem energie a potěšení.

Expedice s odborníky

Expedici za vínem povedou ředitel Národního ústavu Lidové kultury PhDr. Martin Šimša, správce vinic ČZU v Mělníku Ing. Štěpán Weitosch, předseda Cechu českých vinařů ing. Stanislav Rudolfský, enolog a vinař z Vinum Moravicum Bzenec Ing. Jan Bezchleb a vinař a největší biopěstitel vína u nás Ing.Petr Marcinčák z Mikulova.

autoři: Josef Kluge , mše
Spustit audio

Související