Bohemia Sekt: Jak komunisti znárodnili nápoj šlechty

Nejoblíbenější české šumivé víno se vyrábí v bývalém pivovaru. Za rozvojem jeho výroby stálo znárodnění moravského sklípku jednoho francouzského rodáka.

Šumivé víno (jinak řečeno sekt) je označení alkoholického nápoje, který se vyrábí kvašením vína nebo moštu. Do Čech se šampaňské dostalo v roce 1798. Objednal si jej hrabě Clam-Gallas a na dlouho se stal nápojem vyvolených. První sekt byl vyroben v Bzenci o skoro sto let později.

Historii soustavné výroby šumivých vín u nás začala psát na začátku 20. století česko-francouzská vinařská firma ve Valticích. Ve Starém Plzenci, kde dnes najdete největšího výrobce sektů u nás, začal sekt perlit až po druhé světové válce.

První lahve otevřeli američtí vojáci

Volné starobylé podzemní prostory Plzeňského a Měšťanského pivovaru (po uzavření v roce 1929), jedinečné svou rozlohou a také stálou nízkou teplotou, si roku 1942 pronajala pražská společnost Českomoravské vinné sklepy a začala s jejich přestavbou. O rok později bylo do závodu dovezeno 30 hektolitrů vína a mohly se začít tvořit první bublinky.

Psal se rok 1945 a ve sklepích dozrával červený sekt s názvem Black Widow, tedy Černá vdova. První lahve slavnostně otevřeli američtí vojáci v den osvobození Starého Plzence. Krátce nato spatřil světlo světa další sekt pojmenovaný Chateau Radyně, dnes nejstarší nepřetržitě vyráběný sekt v České republice.

Bohemia Sekt

Neocenitelná pomoc ze Champagne

Během druhé světové války přišel do Čech francouzský enolog, rodák ze Champagne, Louis Girardot, který dokonale ovládal výrobu sektů. Usadil se v Šanově u Teplic, kde si zřídil svůj první sklep. České luhy a háje si vybral ze dvou důvodů:

  • vybudovat zde výrobnu sektů nebylo tak finančně náročné
  • naše země leží na stejné zeměpisné šířce jako jeho rodné Épernay v kraji Champagne.

Jenže sklep, který dal dohromady v Šanově, mu roku 1948 znárodnili komunisti a on byl jako specialista na výrobu sektů převelen do Starého Plzence. A tady začal učit Čechy pít šumivé víno a místní enology správně postupovat při výrobě nejušlechtilejšího nápoje na světě.

Ukázal jim, jak rozpoznat vína vhodná pro výrobu kvalitního sektu, jak jej lépe nabídnout lidem. A hlavně! Nechal si přivézt kvasinky přímo ze Champagne a u nás dosud používanou rakouskou metodu vyměnil za francouzskou.

Jak šampaňské přišlo na svět? Co je enologie? Proč strávil Girardot ve Starém Plzenci pouhé tři roky? Kolik druhů šumivých vín se dnes v Česku vyrábí?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.