Sladká snídaně

Není nad to ráno usednout k čaji nebo bílé kávě a zakousnout se do nadýchané koblihy. Nebo máte raději hezky vypečený český koláč? Ve víkendovém vydání Hosta do domu - v pořadu U stolu - jsme vám nabídli recepty na obě tyto sladkosti. Teď už vám chybí jenom ten čaj či káva! Dobrou chuť!

Koblihy

Logo

Suroviny: 140 g másla, 8 žloutků, 50 g moučkové cukru, 40 g droždí, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 200 ml smetany nebo mléka, rum, tuk na smažení.

Změklé máslo třeme do pěny s cukrem a žloutky. V malém množství vlažného mléka nebo smetany necháme vykynout rozdrobené droždí. Mouku prosejeme, přidáme sůl a vmícháme do mísy k třenému základu. S dobře vykynutým droždím a potřebným množstvím smetany vypracujeme těsto o něco řidší než na buchty. Podle chuti přidáme rum, těsto přikryjeme a necháme kynout.

Vyválíme plát těsta, vykrájíme z něho kolečkem (skleničkou) kulaté tvary, které potřeme dobrým džemem. Přikryjeme druhým kolečkem, okraje k sobě dobře přitiskneme, popř. odkrojíme. Necháme na vále přikryté cca 15 min. kynout.

V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpustíme tuk. Do tuku vkládáme koblihy smažit tak, aby strana, která ležela na vále, byla nahoře. Počítejte s tím, že koblihy ještě při smažení nabudou, a tak jich nedávejte smažit příliš mnoho najednou. V tuku musí volně plavat. Děláme-li větší a vyšší koblihy, přikryjeme je nejdříve pokličkou, tak ještě nakynou a lépe se prosmaží. Smažíme po obou stranách. Po osmažení je vyjmeme a necháme okapat. Ještě je můžeme položit na papírový ubrousek, aby se tuk vsákl do papíru. Koblihy sypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilinovým.

České koláče

Logo

Suroviny: 200 g másla, 50 g polohrubé mouky, 6 žloutků, 30 g droždí, 1/4 - 1/2 šálku mléka, 3 plné lžíce cukru, citrónová kůra (z poloviny citrónu), rovná lžička soli.

Z poloviny mléka, 1 lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Máslo utřeme se žloutky, přidáme citrónovou kůru, kvásek a zbylé mléko. Postupně přidáme prosetou ohřátou mouku, až je těsto správně tuhé. Dobře je vypracujeme (nesmí se chytat vařečky) a dáme kynout. Vykynuté těsto rozválíme, tvoříme koláčky, které plníme libovolnou náplní. Pečeme v troubě.

autor: name