Seznamte se s obyvateli Dvojdomku ve Vrahovicích: Tereza Bebarová, David Matásek, Oldřich Vlach a Luboš Veselý

2. říjen 2015

V pondělí 5. října 2015 od 18:20 můžete poslouchat první díl nového kemdiálního seriálu Dvojdomek ve Vrahovicích. Sesnamte se dopředu s postavami hvězdně obsazeného sitcomu o sousedských vztazích.

Monika Terezy Bebarové

42 let, vypravěčka příběhu, nejnormálnější člověk ve dvojdomku. Nemá na normálnost patent, ale je tak zaneprázdněná (pracuje v projektové kanceláři, vede krasobruslařský oddíl, stará se o rodinu, o Michala, dědu a babi), že už nemá na nic jiného čas. Nestíhá, a každá komplikace ve dvojdomku jí ztěžuje život.

Terezo, jaká je Vaše role a jak se v ní cítíte?
Líbí se mi, že Monika jako komentátor děje má velký nadhled nad všemi. Je to takový neutrální prvek. Někdy se ale nechává strhnout v rámci partnerských vztahů, protože ty nikdy nejsou jen černé, nebo bílé. Tím je mi hrozně blízká. Monika není jen literární role, ale je to opravdová životná osoba. Sice se snaží o nadhled, ale v tom běžném, normálním partnerském vztahu to úplně nejde.

Jak se točí Vrahovice?
Jsou neuvěřitelně akční. Aby byl náš výkon přesvědčivý, tak my opravdu ve studiu předvádíme, že ty činnosti děláme. Takže když se rozhlédnete kolem sebe a vidíte kolegy, jak něco zvedají, tahají a provádějí kdovíco. Je na nás velmi vtipný pohled, až by to zasloužilo skrytou kameru!

Co Vás baví na Vrahovicích?
Je to velmi roztomilý příběh. Jsou v něm situace, které znáte z vlastní rodiny. Ale kdyby se staly vám doma, tak byste se jim zasmát nemuseli. Zato když se dějí někomu jinému, tak tomu se člověk zasměje velmi rád. Jsou to situace opravdu ze života. Připomínají seriály typu Taková normální rodinka nebo Chalupáři – ten typicky český, venkovský humor.

Michal alias David Matásek

Natáčení rozhlasového sitcomu Vrahovice

45 let, manžel Moniky, intelektuál, umělec na volné noze, scénárista televizních zábavných pořadů, který je ale přesvědčený, že má na víc. Nekutil, manuálně nepracuje, ironik a humorista, který všechno zábavně komentuje. Mistr slova a dobrodružných nápadů, které nerealizuje. Milovník piva a večírků.

V čem je Vám Vaše role v seriálu blízká? Co má společného se skutečným Davidem Matáskem?
Je to ironik a má o svém druhu humoru vysoké mínění. Stejně jako mně i Michalovi humor pomáhá zvládat každodenní „boj“ o místo na slunci. Možná jsme i stejně nepraktičtí a trochu městsky nešikovní.

Znáte některé situace ze svého vlastního života?
Samozřejmě! Soužití generací, sourozenecké pošťuchování, boje město versus vesnice, to jsou věčné a vděčné inspirační zdroje, které na vlastní kůži prožíváme všichni. Vy ne? A nezlobte se, že nebudu konkrétní, ale to soužití bude muset ještě nějaký čas vydržet… :-)

Děda Oldřich Vlach

Oldřich Vlach představuje v seriálu Dvojdomek ve Vrahovicích dědu, otce Moniky

70 let, Jaroslav, důchodce, kutil ze staré školy, který dokáže vyrobit všechno. Představa, že by se mohlo koupit něco, co se dá sestrojit doma, ho rozpálí do běla. Na zahradě, v garáži, v kůlně a v dílně má úplně všechno. Od ohýbačky plechů po tér papír na střechu kurníku. Aktivní cholerik, který o svých záměrech nikdy nikoho dopředu neinformuje. Myslí to dobře, rád pomáhá. Kadence jeho slov – pokud zrovna někomu s něčím neradí – je asi 10 za týden. Takřka neopouští zahradu.

Oldřichu, Vy hrajete dědečka, jak se v této roli cítíte?
Pro mne to je, jako by mi tuto roli šili přímo na míru. Je to takový kutil, který všechno zvojtí. Je to zřejmě bývalý lampasák. Podle něj je všechno srovnané do lajny, ale rodina z něj po straně má legraci.

Uvědomuje si své chování, svou komičnost a neumětelství?
Já myslím, že ne, že tyhle zelené mozky, jako je on, nemají schopnost takovéhoto náhledu. To jdou přes mrtvoly a jsou stále ti nejlepší a nejsprávnější. Když se mu něco nepovede, tak za to vždycky můžou ti ostatní.

Čím je podle Vás seriál aktuální?
Tématem, které je stále žhavé: lidé se hádají o majetek. V případě Vrahovic jsou dvě dcery, které se nedokážou domluvit a majetek je rozdělí. A jsou tu samozřejmě i další témata, mezigenerační spory, vše jsou věci, které každý ze svého života velmi dobře zná a sám je zažil.

Karel Luboše Veselého

Luboš Veselý hraje v seriálu Dvojdomek ve Vrahovicích Karla, manžela Věry a zetě Moniky

45 let, manžel Věry. Pracuje jako předák ve stavební firmě. Milovník dobrého jídla, pití a života. Bohužel si vzal za ženu Věru, která má na to úplně opačný názor. Hodný člověk, puntičkář a pracant, který chce mít doma hlavně klid, a tak popřel sebe sama a stal se podpantoflákem a dělá, co mu Věra řekne.

Luboši, Jak se Vám líbí práce na Vrahovicích?
Vždy je to o lidech. A tady se sešla bezvadná parta. Je to vlastně zábava. Já autora Luboše Baláka osobně znám a líbí se mi jeho styl humoru. Vrahovice nejsou prvoplánové, není to řachanda na první našlápnutí. Ale o to silněji pak vyzní.

Co to je za situace?
Základní situace je ta, že ve dvojdomku žijí staří rodiče se svými dvěma dcerami, k nimž se přižení jejich manželé. A když rodiče zemřou, tyto dvě rodiny spolu musejí nějak žít. Kromě toho, že manželé těchto dvou sester jsou každý úplně jiný, tak i ony jsou každá úplně jiná. A už jen z této rozdílnosti povah pramení spousta konfliktů. Moje postava je typický chlap: aby měl klid a neměl problémy, tak se chová jako podpantoflák.

Když byste se měl nějak výstižně vyjádřit o Vrahovicích?
Moc lidí na jednu pánev s vajíčky, nebo jak se to říká :-)

Seriál Dvojdomek ve Vrahovicích poslouchejte v pondělí až čtvrtek vždy v 18:20. Jednotlivé díly najdete po dobu jednoho týdne v audioarchivu iRadio pod Kolotočem anebo ve webové sekci Drama.

Natáčení rozhlasového sitcomu Vrahovice
autor: Lucie Juráčková
Spustit audio