Knižní tip Dvojky: Jeruzalém, stře(d)t světa od Gila Yarona

14. srpen 2016

Kombinace pojmů střed a střet je samotnou charakteristikou popisovaného města, do kterého cestovat není zas tak jednoduché… České vydání knihy uzavírá dodatek překladatelky Ruth J. Weiniger, věnovaný vztahům českých zemí a Jeruzaléma od 9. století až po současnost.

Jeruzalém považují za „posvátné“ tři monoteistická náboženství a jejich věřící se v jeho jménu dopouštějí barbarských zvěrstev. Židé mají pro toto město více než 70 jmen. Místo, které údajně 1000 let př. Kr. dobyl král David a učinil ho svým hlavním sídlem, se nazývá taky Ir šalem – Město míru.

Obálka knihy Gil Yaron: Jeruzalém, stře(d)t světa

Kniha se liší úhlem pohledu

Město míru, v jehož jméně prolévají krev už od samého jeho založení světové říše, národy i věřící. Každoročně vyjdou o Jeruzalému na světě stovky knih. Publikace izraelského lékaře a novináře Gila Yarona se od ostatních liší zvláštním úhlem pohledu

Historicko-politický kontext

„Pokouším se sledovat blízkovýchodní konflikt skrze Jeruzalém, který jako by byl skleněnou čočkou, v níž se sbíhají různé paprsky,“ píše autor v úvodu. Prostřednictvím jeho knihy čtenář objeví nejen pamětihodnosti, ale bude je schopen také zasadit do historického a politického kontextu.

autor: zvl
Spustit audio