Sexuoložka: Výběr toho pravého rozhoduje o spokojenosti v životě

28. květen 2019

Vybrat si dobrého partnera je to nejdůležitější, co může člověk udělat. Výběr určuje, jestli bude člověk celoživotně spokojený a zdravý, říká sexuoložka Laura Janáčková.

„Výzkum na toto téma trvá dosud. Přišlo se na to, že určující jsou v životě právě vztahy. Proto je důležité vybrat si toho správného. Často si ho ale vybíráme v době, kdy jsme mladí, máme růžové brýle, a pak teprve zjistíme, vedle koho to žijeme,“ říká Laura Janáčková.

Krása není nejdůležitější

Starší zamilovaný pár

Jinak vybíráte partnera v osmnácti, jinak ve čtyřiceti. Postoj deformují také ideály krásy. Ale jak člověk stárne, zjišťuje, že jsou důležitější věci než krása. „Žena může být krásná, ale když není laskavá a pečující, bude muž nešťastný,“ popisuje sexuoložka.

„Mám pocit, že muži vybírají v padesáti stejně jako v osmnácti – podle vzhledu. Ženy vybírají muže podle zdrojů, ochoty se o ně podělit a až pak je atraktivita. Je důležité udělat si jasno v tom, co hledám, koho hledám. Pak vím, kam mám jít a kde být viděna.“

Vlastnosti důležité pro život

Je důležité vytýčit si vlastnosti, které by měl partner mít. „Mezi vlastnosti důležité pro život patří laskavost, přátelství, komunikace.“ A jak spolu vydržet do konce života? „Je třeba o vztah pečovat. Vycházet druhému vstříc.“

„Často fungujeme jen v rámci rodiny, ale je třeba mít samostatné zážitky i s partnerem. Udělat si romantický víkend, krátkou dovolenou. Je důležité nezapomínat na to, co bylo hezké,“ dodává sexuoložka Laura Janáčková.

Co když se zamilujeme do ženatého? Proč je důležité partnera dobře poznat? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související