Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: Host má svaté právo dostat to nejlepší
Nejnovější gastronomické trendy prý Zdeňka Pohlreicha už neznervózňují. „Už mám věk na to, abych měl představu o tom, co chci,“ ujišťuje známý šéfkuchař. V čem se zrychluje doba a způsob vaření? Jaké pomocníky bychom si měli pořídit do kuchyně? Určuje obsah špajzu, co budeme vařit? Najde se v něm vždycky něco? Bojí se ještě restauratéři, že k nim přijde? Hlásí se do jeho pořadu a je pořád tak přísný?
Ví už, co chce, proto se Zdeněk Pohlreich v kuchyni nejnovějšími trendy nezabývá. „Nemám rád trendy. Je to něco krátkodobého, co nemá trvalou hodnotu. Nejsem trendový tip,“ uvažuje nahlas.
„Nikdy by mě nenapadlo, že jídla, která máme v menu 17 let, na něm vydrží tak dlouho. Ale když to funguje, nemělo by se v tom vrtat. Největší problém je, že kuchaři to nechtějí pořád dokola vařit. Já jim zase říkám, že nemůžeme lidem nedat jídlo, které chtějí, protože by se cítili podvedeni.“
Připouští, že i u něj v kuchyni se občas něco nepovede. „Na vyhození to není, ale do restaurace to už není dost dobré. Pro lidi to uděláme celé znova. Snažíme se nevyhazovat, ale když to musí být, vyhodí se to. Host má svaté právo dostat to nejlepší, čeho jsme schopni,“ uzavírá šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v Blízkých setkání z Radiocafé Vinohradská 12.
Související
-
Servírujeme pazneht medvědí! Co nejbizarnějšího jedl Zdeněk Pohlreich?
Fritované sýkorky, nebo třeba cvrčci na citrónové šťávě. Pestrost lidstva zakusíte právě na pokrmech. Mluvit o tom bude host nejpovolanější, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
-
Na talíři se ukáže, co jsi za člověka. Osobnost je v jídle určitě skrytá, míní Zdeněk Pohlreich
„Já už jsem takový emeritní kuchař. Nevařím a nechybí mi to. Užil jsem si toho dost. Mám rád to prostředí, ale že bych chtěl být v kuchyni od rána do večera, to ne,“ říká.
-
Zdeněk Pohlreich: Zvažuju účast v prezidentské volbě
Je populární a pragmaticky prohlašuje, že zvládnout oblibu není jednoduché. Slávu známého gastronoma evidentně nezvládl ani zloděj, který ho nedávno okradl.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.