Šafránové rizoto s mušlemi svatého Jakuba
Mušle svatého Jakuba neboli hřebenatky jsou velmi oblíbené díky svému křehkému masu.
Ingredience:
8 ks mušlí svatého Jakuba (očištěné)
200 g rýže Arborio
špetka šafránu
50 ml suchého bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
50 g šalotky
20 g čerstvého másla
10 g parmazánu
4 ks zeleného chřestu uvařeného v osolené vodě
sůl
česnek
čerstvé bylinky
olej
Příprava:
1. Šalotku zpěníte na rozpáleném oleji, přidáte rýži a orestujete. Pak přidáte bílé víno a šafrán a necháte vyvařit. Postupně podlévejte vývarem.
2. Vaříte na mírném ohni za stálého podlévání 15–18 minut. Rýže musí zůstat al dente.
3. Před podáváním můžete zjemnit čerstvým máslem a dochutit parmazánem.
4. Mušle svatého Jakuba opečete z obou stran. Ale jen velice krátce: musí uvnitř zůstat skoro syrové. Jen tak jsou šťavnaté a správně připravené.
5. Hotové rizoto dejte do hlubokého talíře, ozdobte opečenou mušlí a dle sezony vařeným chřestem.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.