Šafránové rizoto s mušlemi svatého Jakuba

25. listopad 2016

Mušle svatého Jakuba neboli hřebenatky jsou velmi oblíbené díky svému křehkému masu.

Ingredience:

8 ks mušlí svatého Jakuba (očištěné)
200 g rýže Arborio
špetka šafránu
50 ml suchého bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
50 g šalotky
20 g čerstvého másla
10 g parmazánu
4 ks zeleného chřestu uvařeného v osolené vodě
sůl
česnek
čerstvé bylinky
olej

Příprava:

1. Šalotku zpěníte na rozpáleném oleji, přidáte rýži a orestujete. Pak přidáte bílé víno a šafrán a necháte vyvařit. Postupně podlévejte vývarem.

2. Vaříte na mírném ohni za stálého podlévání 15–18 minut. Rýže musí zůstat al dente.

3. Před podáváním můžete zjemnit čerstvým máslem a dochutit parmazánem.

4. Mušle svatého Jakuba opečete z obou stran. Ale jen velice krátce: musí uvnitř zůstat skoro syrové. Jen tak jsou šťavnaté a správně připravené.

5. Hotové rizoto dejte do hlubokého talíře, ozdobte opečenou mušlí a dle sezony vařeným chřestem.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio