Rychlá pomoc při bolesti kloubů

10. listopad 2011
Rada pro tento den

Praktickými tipy se ve čtvrtek (10. listopadu) pokusíme pomoct lidem, které trápí bolest kloubů.

S věkem přichází bolest
Těch máme v těle na 180 a s přibývajícím věkem se nejčastěji hlásí o slovo kyčle a kolena, kdy původně hladká kloubní chrupavka hrubne a vysychá. Kvůli bolesti se spousta postižených přestane hýbat nebo pohyb významně omezí, což stav kloubů ještě zhorší. Rozhodně nejhorším řešením je přestat se hýbat úplně – nepoužívané svaly a klouby ochabnou a tím rychleji pozbývají funkčnost. Proto je dobré zvolit vhodný pohyb – jízdu na rotopedu, plavání, obyčejnou rychlou chůzi nebo čím dál populárnější nordic walking, což je sportovní chůze se speciálně navrženými hůlkami.

Hole mohou být užitečným pomocníkem
Oproti obyčejné chůzi zapojuje více svalových partií těla – až 90 procent našeho svalstva, hole také přenášejí část hmotnosti na svaly paží a snižují tak zatížení nohou. Proto mohou provozovat nordic walking i lidé, kteří mají problémy s kyčelními a kolenními klouby. Lidé trpící artrózou by ale měli chodit pouze po rovině! Poutko na holích umožní přenesení síly na hole, proto je tato aktivita vhodná i při kloubních obtížích v článcích prstů. Hole též pomáhají narovnat záda při chůzi.

Správná rozcvička, základ úspěchu
Chůze s holemi více zaměstnává srdce a nordic walking je tedy vhodný také jako prevence kardiovaskulárních chorob. Pro dosažení všech pozitivních účinků je však třeba znát správnou techniku. Než vyrazíte, je důležité zahřát a rozcvičit klouby – nejlépe kroužením v koleni a kyčli, kdy se do kloubu pumpuje synoviální tekutina. Pokud to s tréninkem myslíme opravdu vážně (doporučuje se cvičit alespoň 3x týdně 40 minut) měli bychom nejdříve navštívit odborníka. Ten zkontroluje a opraví naše držení těla a také doporučí cviky posilující střed těla – tedy bránici, břišní svaly a hluboké zádové svaly. Nordic walking tak nejen zlepší držení těla, ale také nám pomůže účinně a efektivně zhubnout – což ocení především naše klouby.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete na našich webových stránkách ireceptar.cz. Celý článek najdete v listopadovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio