Rozhlas u plotny (Závin v remosce) - 28.8.

Rozhlas u plotny

Jiří Vejvoda je ředitelem Českého rozhlasu 2 - Praha. Vládnout umí nejenom svým zaměstnancům, ale také surovinám, ze kterých nám vytvořil tradiční jablečný závin.

Závin v remosce

Suroviny na 2 kusy:

jeden balíček listového těsta
4 až 6 jablek, dle velikosti
hrst rozinek
špetka skořice
lžíce másla
hrst hladké mouky

Postup:
Den před pečením vyjmeme z mrazáku listové těsto a přemístíme jej do ledničky (nesmí být ani moc tuhé, ani rozměklé). Velkou remosku vymažeme máslem, jablka oloupeme a rozkrájíme na přiměřené kousky (ani velké ani malé, cca kostičky 1,5 x 1,5 cm). Vál posypeme hladkou moukou a rozválíme na něm listové těsto na dva záviny. Naplníme rozkrájenými jablky, posypeme rozinkami a skořicí, těsto "zabalíme" do podoby dvou závinů a ty posléze vložíme do velké remosky. Pečeme zhruba 45 minut. "Okénkem" ve víku remosky průběžně kontrolujeme, případně pokryjeme vrchní část závinů alobalem, aby se nespálila, ale zároveň dobře propekla spodní část. Záviny vyjmeme z remosky, rozložíme na mísu, necháme cca 2 hodiny vychladnout (proces neurychlujeme například vložením do chladu či ledničky, záviny by se srazily). Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou, ovocem atp.