Rozhlas u plotny (Vinný nákyp)

Rozhlas u plotny

Existují různé druhy nákypů. My jsme si uvařili nákyp vinný, adventní jídlo našich prababiček.

Vinný nákyp

Suroviny:

70 g nasucho opražené strouhanky
6 vajec
280 g cukru
3 g mleté skořice
1 g mletého hřebíčku
citrónová kůra
50 g másla
50 g strouhanky
1/4 l červeného vína
50 g moučkového cukru

Postup:
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme opraženou strouhanku, skořici, hřebíček, citronovou kůru a sníh ze 6 bílků. Hmotu dáme péct do vymazané a strouhankou vysypané formy. Když je nákyp červený, ale nedopečený, polijeme jej 1/4 litru červeného vína a necháme dále péct. Vyklopený nákyp sypeme cukrem a podáváme.