Rozhlas u plotny (Vepřové kotlety na kaparech)

Rozhlas u plotny

Jak říká Ivan Rössler, musí se přiznat, že doma moc nevaří. Jídlo, které pro nás připravil, odkoukal od své ženy. Ta ho vaří podle "Čiriny", tedy Ireny Košíkové, která kdysi vařila např. i pro bývalého prezidenta Václava Havla.

Vepřové kotlety na kaparech

Suroviny pro 4 osoby:

4 větší vykostěné kotlety
sůl
pepř
4 lžíce oleje
2 lžíce kaparů
3 lžíce francouzské hořčice
2 dl šlehačky

Postup:
Kotlety naklepeme, nařízneme, osolíme a opepříme. Na oleji opečeme z obou stran doměkka, trvá to asi 8 minut. Záleží na tom, jak jsou vyklepané a jak jsou silné.
Šlehačku smícháme s hořčicí a kapary do hladké omáčky, nalijeme kotlety a krátce prohřejeme.
Jídlo je výborné s bramborovou kaší, do které přidáváme celer. Nejprve se vaří celer, když změkne, přidají se k němu nakrájené brambory. Když jsou i brambory měkké, slije se voda, přidá se máslo, směs se rozšťouchá, osolí, opepří, přilije se mléko a šlehá se, šlehá, až je kaše hladká a hedvábná. Průběžně se musí přlévat vařící mléko. Přidáme-li studené, nebude kaše hebká, ale krupičková.