Rozhlas u plotny (Vánoční poleno, Tříkrálový koláč)

Rozhlas u plotny

Tradiční české Vánoce: nazdobený stromeček, smažený kapr, bramborový salát a 15 druhů cukroví. Ale jak slaví vánoční svátky Francouzi? To nám přiblížila Laurence Sedláčková z Francouzského lycea v Praze.

Vánoční poleno (buche de Noël)

Suroviny (piskot):

3 vejce + 1 bílek
100 g mouky
100 g cukru
1/2 sáčku kypřícího prášku

Suroviny (krém):
2 vejce + 1 žloutek
200 g měkkého másla
100 g cukru moučky
125 g čokolády na vaření

Postup (piškot):
Oddělíme bílky a žloutky. 3 žloutky zamícháme s cukrem, moukou a práškem. Ze 4 bílků vytvoříme sníh. Vše zamícháme dohromady a dáme na plech s papírem na pečení. Ve vyhřáte troubě pečeme 10 minut na 200°C. Upečenou placku vyklopíme na mokrou utěrku a necháme ji vychladnout.

Postup (krém):
Máslo ušleháme mixerem, aby mělo konzistenci jako majonéza. Dále ušleháme 2 vejce + žloutek s cukrem moučkou a rozpuštěnou čokoládou. Vše zamícháme dohromady.

Část krému rozetřeme na piškot a zarolujeme jej do tvaru polena. Zbytek krému namažeme na roládu, aby vypadala jako pravé poleno. Dekorujeme marcipánem (stromeček, listy...) a cukrem moučkou. 24 hodin necháme v lednici vychladnou.

Tříkrálový koláč

Suroviny (frangipane):

2 vejce
100 g cukru
50 g rozpuštěného másla
100 - 150 g mletých mandlí
trošku rumu

Postup:
Frangipane (vznikne smícháním všech výše uvedených surovin) dáme mezi 2 vrstvy listového těsta ve tvaru kruhu a zároveň mezi ně schováme keramickou figurku. Na stranách uzavřeme, svrchu pomažeme žloutkem a uděláme malou díru uprostřed. Na 30 minut dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 190 - 200°C.

Nejmladší v rodině má být pod stolem a rozdávat kousky koláče. Ten/ta, který/á najde figurku, bude králem/královnou celý rok.

BON APPETIT!