Rozhlas u plotny (Tzatziky ala jaja)

Rozhlas u plotny

S reportérem Jiřím Kokmotosem, který má řecké předky, jsme si připravili věhlasnou specialitu řecké kuchyně, tzv. tzatziky.

Tzatziki ala jaja

Suroviny pro 4 osoby:

500 g bílého jogurtu - nejlépe řeckého, nebude-li, stačí například farmářský
1 salátová okurka
česnek - podle chuti - od 2 - 6 stroužků
olivový olej
sůl
pepř

Postup:
Bílý jogurt přes látku vyždímáme tak, aby obsahoval minimum vody, nahrubo nakrouháme okurku, kterou také vyždímáme, stačí v ruce, kdo nemá sílu, opět vyždímá přes látku. Vše dáváme do jedné mísy, protože veškeré ingredience se promíchají v jednu pomazánku. Do jogurtu s okurkou propasírujeme česnek. Počet stroužků záleží na chuti. Směs osolíme, opepříme a lehce zalijeme olivovým olejem. Pak všechno důkladně promícháme. Jíst můžeme hned, ale ideální je tzatziki nechat chvíli v lednici.

Konzumace:
Maže se na bílé pečivo, tzatziki se dá použít i jako omáčka k masu, nejlépe grilovanému. Mé osobní doporučení je pak s hranolky, výborné jsou steakové hranolky, kdy brambory krájíme na větší kusy nikoli na mnoho úzkých hranolků.