Rozhlas u plotny (Tarte Flambée / Flammekueche)

Rozhlas u plotny

Francouzko - německou specialitu z Alsaska, která chutná nejlépe s dobrým vínem, nám připravil šéfkuchař Martin Čížek.

Tarte Flambée/Flammekueche

Suroviny (těsto):

500 g polohrubé mouky
20 g droždí
lžička mletého kmínu
300 ml vlažné vody
3 lžíce řepkového oleje
sůl

Suroviny (náplň):
0,4 l Créme épaisse

V případě domácí výroby:
0,2 l Créme fraîche (nebo alternativně 0,2 l šlehačky a dvě lžíce podmáslí)
0,2 l zakysané smetany
troška šlehačky
1 lžíce oleje
500 g cibule
150 g anglické slaniny
kousek másla
sůl
muškátový oříšek

Postup:
Vzhledem k tomu, že na náplň potřebujeme Créme épaisse, což je u nás nedostupný produkt podobný kysané smetaně, ovšem s obsahem tuku kolem 22 - 28%, musíme si ho vyrobit sami.

K tomu potřebujeme u nás již známější Créme fraîche, který ovšem také zdaleka není dostupný ve všech obchodech u nás v ČR. Kdo tedy nesežene Créme fraîche musí začít DEN DOPŘEDU.

Výroba Créme fraîche je ovšem jednoduchá. Smícháme 0,2 l šlehačky s dvěma lžícemi podmáslí a necháme stát zhruba 24 hodin při pokojové teplotě (asi 22 °C).

Kdo Créme fraîche v obchodě sežene, ten si to může ušetřit a začít následovně:
Prvně si připravíme těsto. K tomu smícháme rozdrolené droždí s troškou vlažné vody a necháme 10 minut stát. Mouku přes síto nasypeme do velké mísy, přidáme již odstáté droždí s vodou a zbytek z naších 300 ml vlažné vody, 3 lžíce oleje, trošku soli a kmín. Vše uhněteme do hladkého těsta, které nesmí příliš lepit na prstech. Popř. přidáme trošku mouky. Mísu s těstem přikryjeme a necháme 30 minut kynout.

V mezičase si připravíme již zmíněný Créme épaisse. K tomu vezmeme 0,2 l Créme fraîche (buď našeho, doma vyrobeného (viz. výše), nebo kupovaného) a smícháme ho s 0,2 l zakysané smetany a trochou šlehačky (cca 3 - 4 lžíce). Ve Francii kupovaný Créme épaisse je mnohem hustší, čehož by šlo možná dosáhnout delším odstaním v teple, k našim účelům to ovšem není třeba.

Na kousku másla mírně podusíme na "polokroužky" nakrájenou cibulku a přidáme ji do Créme épaisse. Poté trošku opražíme anglickou slaninu a rovněž ji přidáme do Créme épaisse, zamícháme, řádně osolíme a ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Řádně zamícháme.

Těsto vyválíme na moukou mírně posypané ploše na libovolný tvar a co nejvíce na tenko. Lze vytvořit tvar kulaté pizzy a na pečení použít kulatý nepřilnavý plech (s dírkami) na pizzu.

Na vyválené těsto naneseme směs připravenou z Créme épaisse a ostatních ingrediencí. Okraj o šířce 1 - 1,5 cm necháme bez náplně.

Dáme do horkovzdušné trouby rozehřáté na absolutní maximum. Pečeme 10 - 15 minut, přičemž třetinu času pečeme uprostřed, další třetinu dole a poslední nahoře v troubě, aby těsto bylo křupavé a náplň rovněž hotová. Jíme nejlépe vlažné.