Rozhlas u plotny (Šťouchané brambory s celerem a nivou) - 15.1.

Rozhlas u plotny

Náš dnešní host Ilona Chovancová umí dobře vařit ale také fotografovat, dělat grafickou úpravu a psát knihy (prostě vše, co je potřeba k vydání dobré kuchařky). To vše se jí povedlo, když vydala svou Hravou kuchařku. Je to její česká prvotina, ale ve Francii, kde žila, už má na kontě kuchařek šest (navíc byly přeloženy do angličtiny, španělštiny, němčiny a holandštiny). Má pro nás recept na Šťouchané brambory s celerem a nivou.

Šťouchané brambory s celerem a nivou.
pro 4 osoby ...
Suroviny:
4 - 6 velkých brambor
1/2 celeru
200g nivy
50g másla
1 hrst nasekaných vlašských ořechů
muškátový oříšek podle chuti
sůl, pepř

Postup:
Brambory oškrábejte a nakrájejte na čtvrtky. Očistěte půlku cleru, nakrájejte jej na menší koustky. Dejte vařit asi na 20 minut do osolené vody. Když jsou brambory a celer měkké, odstavte a slijte všechnu vodu. Přidejte nivu a pomocí šťouchadla vše rozmačkejte. Vmíchejte máslo, muškátový oříšek a tři čvrtiny ořechů. Osolte a opepřete. Těsně před servírováním posypte zbytkem ořechů. (Nivu můžete případně nahradit parmezánem.)